Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

Θερμά επεισόδια στα ελληνικά νοικοκυριά

Η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων σωματικής και ψυχολογικής βίας μεταξύ συζύγων
Θερμά επεισόδια στα ελληνικά νοικοκυριά
Αυξημένη βία εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος έχει προκαλέσει στη χώρα μας η οικονομική κρίση. Η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια για την επιβίωση φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών κρατών ως προς τη σωματική και την ψυχολογική βία που ασκείται μεταξύ συζύγων.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μεταξύ άλλων από την έρευνα DOVE (Domestic Violence in Europe) που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι Ελληνες στις σεξουαλικές επιθέσεις και στους τραυματισμούς μέσα στην οικογένεια, τομέας στον οποίο τα σκήπτρα κατέχουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οπως εξηγεί ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ερευνών και Επικοινωνίας MARC, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα στη χώρα μας για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα ποσοστά τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένα σε σύγκριση με παλαιοτέρα στοιχεία και σε σχέση με τα αντίστοιχα τελευταία στοιχεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το 72% των ανδρών και το 70,7% των γυναικών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά και το 31,7% και 23,4% σωματική επίθεση. Εως έναν βαθμό τα αποτελέσματα φαίνεται ότι επηρεάζονται από την κρίση, ενώ στους θύτες περιλαμβάνονται άτομα όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων.
Oλο και περισσότεροι άνδρες φαίνεται πως είναι ανάμεσα στα θύματα της σωματικής κακοποίησης στην Ελλάδα
Oλο και περισσότεροι άνδρες φαίνεται πως είναι ανάμεσα στα θύματα της σωματικής κακοποίησης στην Ελλάδα 
Οι κατηγορίες 
Θερμά επεισόδια στα ελληνικά νοικοκυριά
Η σωματική επίθεση, στην οποία οι Ελληνες κατέχουν αρνητική πρωτιά, διακρίνεται από τους ερευνητές στην ελαφρά και τη σοβαρή. Οι Ελληνες έχουν υψηλότερα ποσοστά στην ελαφρά σωματική επίθεση στην οποία εντάσσεται το να τραβήξει κάποιος απότομα το χέρι του/της συντρόφου του, να τον/τη σπρώξει, να πετάξει κάτι ακίνδυνο προς εκείνον/η, να τον/τη χαστουκίσει. Στη σοβαρή επίθεση περιλαμβάνονται η απειλή με όπλο, η ρίψη αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν, το πιάσιμο από τον λαιμό, η κλωτσιά, το χτύπημα σε τοίχο. Με την έννοια της ψυχολογικής κακοποίησης αναφέρονται τα υποτιμητικά σχόλια και οι χαρακτηρισμοί, ο έντονος έλεγχος για τις προσωπικές επιλογές του/της συντρόφου, η καταπίεση. Στις τελευταίες θέσεις της συνολικής κατάταξης των χωρών βρίσκονται η Πορτογαλία και η Σουηδία.
ΕΥΡΗΜΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ
Ανδρες τα περισσότερα θύματα!
Εντυπωσιακά αποτελέσματα που αιφνιδίασαν τους ειδικούς προέκυψαν από την έρευνα DOVE ως προς το φύλο των θυμάτων. Οπως εξηγεί ο κ. Γεράκης, για πρώτη φορά αποφασίστηκε να μετρηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας που υφίστανται οι άνδρες και τα αποτελέσματα ήταν μη αναμενόμενα. Η ενδοοικογενειακή βία, όπως φαίνεται, αφορά σημαντικά και το... ισχυρό φύλο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας -όπως επίσης στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία- τα θύματα της ψυχολογικής κακοποίησης είναι στην πλειονότητά τους άνδρες. Το γεγονός αυτό εξηγείται από τους ειδικούς και στο πλαίσιο της κρίσης. Η ανεργία των ανδρών, η οποία «ακυρώνει» τον παραδοσιακό τους ρόλο εντός της οικογένειας, συνεπάγεται υποτιμητικά σχόλια -άχρηστος, ανίκανος- και επιθέσεις ή εκβιασμούς με ψυχολογικό υπόβαθρο. Περισσότεροι άνδρες φαίνεται ότι είναι και τα θύματα της σωματικής επίθεσης στην Ελλάδα (31,7%), ενώ στη Γερμανία οι άνδρες που υφίστανται σεξουαλική βία είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.
ΤΟ 2010
Το προφίλ της έρευνας
Η έρευνα υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2010 και το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ήταν 548 άτομα και των δύο φύλων ηλικίας 18 έως 64 ετών. Στο συνολικό δείγμα συμμετείχαν 3.863 άτομα, κάτοικοι αστικών περιοχών. Στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες διέμεναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Κατερίνα Ροββά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου