Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

"Κοίταξέ με για να δω ποια είμαι". Εκδόσεις Κέδρος, της Δάφνης Καλογεροπούλου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ», της Δάφνης Καλογεροπούλου
Η εισαγωγή αφορά ένα ζευγάρι στον πόλεμο που αναζητά την ευκαιρία να ζήσει τον έρωτά του σ’ ένα κόσμο ελευθερίας. Δίνει, λοιπόν, το ζευγάρι την υπόσχεση ο ένας στον άλλον πως θα επιστρέψουν σε επόμενη ζωή για να συναντηθούν «Θέλω να έρθεις ξανά για να με βρεις. Θα έρθω κι εγώ ξανά. Να είμαστε ζευγάρι. Επιτέλους. Όπως ονειρευτήκαμε. Σ’ ένα καινούργιο κόσμο, γιατί αυτός δεν μας χωρά. Να με αναζητήσεις, θέλω, Χόουπ, να με θυμηθείς.
Με ακούς, αγάπη μου, θέλω να βρεις τρόπο να με θυμηθείς». «Ντέιβιντ, αγάπη μου, αυτό είναι σκέτη τρέλα! Πως θα τα καταφέρω; Ακόμα κι αν έρθω, ακόμα κι αν έρθεις και συ, πως θα θυμηθώ ότι πρέπει να θυμηθώ; Και πως θα θυμηθώ να σε ψάξω; Κι ακόμα κι αν σε ψάξω πως θα αναγνωρίσω ότι είσαι εσύ;».Τα ερωτήματα μου τίθενται, έρχονται να απαντηθούν εξήντα χρόνια ύστερα, σε μια ομάδα ψυχοθεραπείας, όπου το ζευγάρι θα βρεθεί με άλλη μορφή. Το ταξίδι με τον εαυτό τους, η αποδοχή των σκοτεινών τους πτυχών και η απενοχοποίηση (σε σχέση με τα ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα που παραθέτονται) θα τους οδηγήσουν, ώστε να ανακαλύψουν τις αλήθειες που κρύβουν μέσα τους και να θυμηθούν. Μεταξύ των κεφαλαίων παρατίθενται έρευνες ψυχολογίας, για την σωστότερη ενημέρωση των αναγνωστών σε σχέση με τα ζητήματα που τίθενται (πχ. κοινωνικές προκαταλήψεις, ψυχολογία των ονείρων, σεξουαλικός προσανατολισμός, ηλικιακές-υπαρξιακές αναζητήσεις κα.) αλλά και την τεκμηρίωση των μηνυμάτων του βιβλίου.
Μία ιστορία αγάπης, έρωτα και ξαφνικών ανατροπών, όπου όλα μοιάζουν σύμπτωση μα, τελικά, θα αναδειχθεί η δύναμη της μη τυχαιότητας: «Μην το ξεχάσεις, Ντέιβ, οι αλήθειες καθρεπτίζονται στα μάτια όσων κοιτούν, ακόμα πιο πελώριες, όπως η λίμνη καθρεπτίζει τα βουνά. Ή την αυγή. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν με γνωρίσεις, βρες το θάρρος να είσαι εσύ. Κοίταζέ με σα να ήσουν γυμνός στη βροχή. Μίλα μου όπως μιλάς στη πιο κρυφή σου προσευχή. Θα θυμηθώ. Αυτά προς το παρόν, αγάπη μου, σε λίγο ξημερώνει. Το σώμα μου σιγά-σιγά με αφήνει. Όμως, η υπόσχεσή μου θα μένει ζωντανή… Αν είχα μια ευκαιρία ν’ αδράξω αυτή θα ήσουν εσύ. Κι αν έρθω πάλι στη ζωή θα εξερευνώ κάθε μου σκέψη, κάθε κρύπτη και σχισμή. Κι όταν σε βρω, θα μας χωρέσω και τους δυο σε μια μποτίλια, να ζαλίσουμε τη γη γυρίζοντας. Θα ταξιδεύουμε ανενόχλητοι μέχρι να μην υπάρχει ορίζοντας.
Αιώνια δική σου, Χόουπ»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Δάφνη Καλογεροπούλου
Επάγγελμα: Ψυχοθεραπεύτρια -Συγγραφέας-Ερευνήτρια, Αθήνα
Η Δάφνη Καλογεροπούλου είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αγίας Παρασκευής. Σπούδασε τραγούδι, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τα πρώτα τρία χρόνια της φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ελλάδος, όταν το 2005 έφυγε για την Αμερική με υποτροφία από το Berklee.
Παρόλα αυτά, τα οκτώ χρόνια «Δυναμικής Ψυχοθεραπείας» που είχαν προηγηθεί, έδρασαν ώστε το ενδιαφέρον της να στραφεί προς την ψυχολογία.
Ταυτόχρονα με τις σπουδές της στο Berklee παρακολουθούσε σεμινάρια και ομιλίες ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Emerson, ενώ συνέγραφε ψυχαναλυτικά κείμενα στη Βοστώνη και την Αθήνα όπου επέστρεψε.
Με σπουδές ψυχολογίας στο Deree College, the American College of Greece, το 2007 εξέδωσε το βιβλίο “Εμπιστεύσου” από τις εκδόσεις “Πύρινος Κόσμος” κι η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε μέσα σε λίγους μήνες. Το βιβλίο είχε σαν στόχο να οδηγήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του αναγνώστη σε λειτουργικά μονοπάτια, μια προσπάθεια που παράλληλα πραγματοποιείτο με ομιλίες και άρθρα στην εφημερίδα “Περισκόπηση”. Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Απεικάσματα” από τις εκδόσεις “Καστανιώτης-Διάττων”. Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει μια συλλογή ψυχογραφικών διηγημάτων, όπου είχαν εκδοθεί προηγμένως και στην εφημερίδα «Περισκόπηση».
Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Το Φαινόμενο της Ψυχαλούδας”, εκδόσεις COSMOSWARE, και τον Ιούλιο του 2011 παρουσία σε μια έρευνα κοινωνικής ψυχολογίας στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχολογίας, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη (12th European Congress of Psychology -ECP2012), Istanbul, Turkey. Έχει ολοκληρώσει 200 ώρες εποπτείας και πρακτικής στην ψυχοθεραπεία και την ψυχοπαθολογία. Παράλληλα, έχει συμπληρώσει 100 μόρια παρακολούθησης απ’ την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία (WPA CME Credits).
Έχει λάβει δύο πανελλήνια βραβεία στον τομέα της τέχνης, ένα πανελλήνιο βραβείο στον τομέα της συγγραφής, ένα πανελλήνιο βραβείο για δική της σύνθεση κι άλλες πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο «Κοραλλίας Κροκοδείλου» (2002). Έχει εργασθεί σαν δημοσιογράφος στο Media Relations Office του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και συνεργάζεται με το περιοδικό Alter Vita, καθώς και το διαδικτυακό κανάλι “Δήμοι News”.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ιδιωτικά καθώς επίσης παραδίδει κύκλους σεμιναρίων σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που αφορούν στη δημιουργική γραφή, στην ψυχοθεραπεία, στην καλλιτεχνική απελευθέρωση, στην αυτοδιερεύνηση κτλ., καθώς επίσης και ομιλίες σε σχολεία (Εισηγήτρια σε ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, σεμινάρια για τη δημιουργική γραφή κα.), ξενοδοχεία (πχ Golden Age Hotel) συλλόγους (Σύλλογος Νέας Μάκρης), λέσχες ανάγνωσης (Λέσχη Ανάγνωσης Πλατεία Αμερικής), θεατρικούς ομίλους (πχ. Κεντρική Σκηνή), ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πχ Πηνελόπειο Ίδρυμα) κ.α. Τέλος, το τέταρτο βιβλίο της, ένα μυθιστόρημα βασισμένο στην ομαδική ψυχοθεραπεία βρίσκε-ται υπό προετοιμασία για να εκδοθεί.
ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ΔΡΑΣΗ
06/2006 Jazz Seminars, Department of Music Studies of the Ionian University
03/2008 Certificate “ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ” School of Continuing & Professional Studies, ACG.
03/2008 Certificate -“ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΓΩ”, School of Continuing & Professional Studies, ACG.
03/2008 Certificate - “Healing”, School of Continuing & Professional Studies, ACG.
03/2008 Certificate-“ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ”, νευρολογία, School of Continuing & Professional Studies, ACG.
01/ 2009 Σεμινάριο στις ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ, New York College.
11/2009 Σεμινάριο, Παιδική-Εξελικτική Ψυχολογία, ΠΑΣΥΚΑΓΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
2009 Πιστοποιητικό ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
05/2010 1οΠανελλαδικό Συμπόσιο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, ΑΝΑΣΑ και A.M.K.E (NGO), Ξενοδοχείο Hilton.
05/2010 Πρόγραμμα Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) «Λόγος και Μνήμη».
10/2012 Σεμινάριο- Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
02/2013 Certificate - “Personality and its Interaction with Stress and Trauma” –με trainer την ψυχοδυναμική θεραπεύτρια Nancy McWilliams, Deree College.
03/2013 Σεμινάριο- Emotional Intelligence, Seminar Center.
04/2013 Σεμινάριο- Psychological Interpretation of Bergman, Βιβλιοθήκη Αμαρουσίου 05/2013 Συνέδριο- The Psychotic Subject in the Geek Era, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δάφνη Καλογεροπούλου YouTubewww.youtube.com/user/theDiatton‎
 www.youtube.com/watch?
 www.biblionet.gr/author/73091/Δάφνη_Καλογεροπούλου ‎
www.altervita.gr/index.php/vivlia/746--lr-‎
 www.altervita.gr/index.php/vivlia  www.facebook.com/events/200876909957147/ www.protoporia.gr/author_info.php?authors_id=965188‎
 www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2011-02-10&s=an8rwpina‎

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου