Στα βήματα του Matt 'O Connor ο Πρόεδρος και μέλη του ΣΥΓΑΠΑ στις παραμονές των Δημοτικών Εκλογών στην Ελλάδα
Παραμονές των Δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα και ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ), ακολουθώντας το παράδειγμα του Matt 'O Connor, κάνει το πρώτο και σημαντικό βήμα για την εκπροσώπησή του σε δήμους της Μακεδονίας και της Αττικής. Σκοπός είναι η αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων του και η πιλοτική εφαρμογή προτεινόμενων θεσμών στους Δήμους, ώστε να ξεκινήσει η Ισότιμη Αντιμετώπιση των χωρισμένων γονέων και η Καταπολέμηση του Συνδρόμου της Γονικής Αποξένωσης.
Ο Ματ O'Connor, γεννημένος το 1967 στο Μάντσεστερ, είναι ο ιδρυτής του Συλλόγου “Fathersfor Justice” για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του πατέρα στη Μεγάλη Βρετανία. Deniedaccess to his children by the Family Courts, O'Connor created Fathers 4 Justice to demandreform of the family courts and government policy on parental access. Έχοντας απαγορευθεί η πρόσβαση στα παιδιά του από τα Οικογενειακά Δικαστήρια, ο O'Connor ίδρυσε την Οργάνωση “Fathers for Justice” με σκοπό να διεκδικήσει τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με τη γονική μέριμνα. Στα πλαίσια αυτά ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος το 2006 στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα ο ΣΥΓΑΠΑ ιδρύθηκε το 2004. Αριθμεί σήμερα πάνω από 30.000 μέλη, έχει δύο γραφεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και δραστηριοποιείται σε 25 πόλεις. Έχει γίνει κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πατέρα και του παιδιού. Ερευνά την άνιση μεταχείριση, τα προβλήματα γονέων και παιδιών στο Διαζύγιο, τα θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και τους τρόπους Νομικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του παιδιού και του πατέρα μετά το Διαζύγιο.
Σ’ αυτά τα πλαίσια αυτά διεκδικεί εδώ και πέντε χρόνια την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και προβάλλει τα ακόλουθααιτήματα, τα οποία έχουν γίνει πράξη σε άλλες χώρες:
- Συνταγματική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου (άρθρο 21)
- Θεσμοθέτηση οικογενειακού δικαστή
- Κλειστό ακροατήριο αλλά με ακρόαση των διαδίκων – γονέων.
- Από κοινού επιμέλεια και γονική μέριμνα διά νόμου.
- Γονική μέριμνα (αυτόματη) και στον φυσικό γονέα, για παιδιά εκτός γάμου.
- Ελεύθερη επικοινωνία σε περίπτωση διαζυγίου.
- Εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών όπου είναι δυνατό.
- Να έχει ίδια επιδοματική ή εργασιακή ισότητα και ο πατέρας.
- Ανάδειξη του πατέρα-τροφού και δημιουργού μέσω των σχολικών και άλλων εγχειριδίων. Παραδοχή της ύπαρξης του πατρικού φίλτρου.
- Δίκαιη διατροφή σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες και τις δυνατότητες των γονέων. Να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα ταξιδιού του γονέα που ταξιδεύει για να επικοινωνήσει με τα παιδιά του. Δήλωση εισοδημάτων των παιδιών από κοινού.
- Τιμωρία του γονέα που προσβάλλει συκοφαντικά, δίχως στοιχεία, τον άλλο για να στερήσει την επικοινωνία με τον άλλο γονέα ή για να αποκτήσει μοναδικότητα στην επιμέλεια. Αποκλεισμό του από την επιμέλεια του παιδιού. Ποινική δίωξη νομικών που προσυπογράφουν ανυπόστατα κατηγορητήρια αγνοώντας την υποχρέωση του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του παιδιού και την δεοντολογία του επαγγέλματός τους.
- Να ισχύσουν οι νόμοι και για την παρενόχληση-βιασμό του άνδρα όπως και της ψυχολογικής βίας.
- Να μην θεωρούνται τα παιδιά ως ιδιοκτησιακό αντικείμενο στην απόλυτη «κατοχή» της μητέρας με τις δικαστικές αποφάσεις.
- Να εκπαιδεύονται καταλλήλως οι δικαστικοί σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα και ιδίως στο οικογενειακό δίκαιο.
- Να λειτουργήσουν οι υποστηρικτικοί κοινωνικοί φορείς και να βρεθούν τρόποι εκτελέσεως των δικαστικών αποφάσεων όσον αφορά την επικοινωνία (σε περίπτωση που αυτή δεν είναι ελεύθερη).
Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΓΑΠΑ και ιδιαιτέρως του προέδρου του, Νίκου Σπιτάλα, η κρατική εξουσία κωφεύει εδώ και χρόνια πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα με αποτέλεσμα τη διαιώνιση των προβλημάτων κυρίως των “παιδιών των διαζυγίων”, αλλά και του πατέρα που αντιμετωπίζεται από τα δικαστήρια τις περισσότερες φορές ως γονιός «β’ κατηγορίας».
Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του ΣΥΓΑΠΑ, ο Πρόεδρος Νίκος Σπιτάλας στο Δήμο Δράμας και η Ελένη Εμπορίδουστο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Μαρκάτος, στην Περιφέρεια Β. Αττικής, ο Παναγιώτης Τριβέλλας στα Βρυλλήσια Αττικής και ο Σωτήρης Αργυρόπουλος στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης (Δήμος Παύλου Μελά), άνθρωποι με ήθος και με πλούσια κοινωνική δράση, κάνουν ένα βήμα παραπάνω.Προτείνουν τη λειτουργία Γραφείου και ουσιαστικά τη θεσμοθέτηση του Οικογενειακού Διαμεσολαβητή στο Δήμο που ανήκουν, για τα Διαζευγμένα και για τα εν διαστάσει ζευγάρια, ενός θεσμού που έχει εφαρμοστεί σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου με θετικά αποτελέσματα τόσο για τους γονείς όσο και για την ψυχολογία των παιδιών.
Η πιλοτική λειτουργία ενός τέτοιου θεσμού από ειδικούς επιστήμονες με τη στήριξη του ΣΥΓΑΠΑ, καθώς και οι παράλληλες υποστηρικτικές κοινωνικές δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος για τους πολίτες του πάνω στα ζητήματα αυτά, είναι σίγουρο πως θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αλλαγή νοοτροπιών, καθώς και στην πίεση προς την κεντρική εξουσία για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου. Λευτέρης Αϋφαντής
ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ
ΕΛΛΑΔΑ NEWS
ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ
I-NEWS
ΔΡΑΜΙΝΑ ΝΕΑ
INFO-GUARDIAN
PRESS-GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου