Γιατί γονιός δεν είναι μόνο η μητέρα.
Τα ποσοστά διαζυγίων μεγαλώνουν συνεχώς. Τα ζευγάρια που αποφασίζουν να ζήσουν χωριστά έρχονται αντιμέτωπα με δύσκολες αποφάσεις, με πιο σημαντική το απο εδώ και πέρα μεγάλωμα των παιδιών τους και τους ρόλο που θα παίξει ο καθένας τους. Η μητέρα είναι εκείνη που απο τον νόμο τις περισσότερες φορές αναλαμβάνει την επιμέλεια, όμως κάποιοι πατεράδες δεν συμφωνούν πάντα με τις αποφάσεις του δικαστηρίου και νιώθουν πως το σύστημα είναι κατά τους. Για αυτό το λόγο ιδρύθηκε και ο σύλλογος ΣΥ.ΓΑ.ΠΑ όπου τα αρχικά σημαίνουν «Σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια.» Στόχος του να προασπίσει τις σχέσεις μεταξύ πατέρα και παιδιού και να αναδείξει την πατρική πλευρά του προβλήματος και την ανάγκη έπικοινωνίας με τα παιδιά του. Ανάμεσα σε άλλα λοιπόν ζητά
- Συνταγματική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου
- Να έχει ίδια επιδοματική ή εργασιακή ισότητα και ο πατέρας και άνδρας (όρια συνταξιοδότησης, οικογενειακά επιδόματα, πολυτεκνική ιδιότητα, άδειες πατρότητας, κτλ).
- Ανάδειξη του πατέρα-τροφού και δημιουργού μέσω των σχολικών και άλλων εγχειριδίων. Παραδοχή της ύπαρξης του πατρικού φίλτρου.
- Από κοινού επιμέλεια και γονική μέριμνα
- Ελεύθερη επικοινωνία σε περίπτωση διαζυγίου.
- Εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών όπου είναι δυνατό.
- Δίκαιη διατροφή (στα διαζύγια) σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες και τις δυνατότητες των γονέων. Να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα ταξιδιού του γονέα που ταξιδεύει για να επικοινωνήσει με τα παιδιά του. Δήλωση εισοδημάτων των παιδιών από κοινού.
- Τιμωρία του γονέα που προσβάλλει συκοφαντικά, δίχως στοιχεία, τον άλλο για να στερήσει την επικοινωνία με τον άλλο γονέα ή για να αποκτήσει μοναδικότητα στην επιμέλεια. Αποκλεισμό του από την επιμέλεια του παιδιού. Ποινική δίωξη νομικών που προσυπογράφουν ανυπόστατα κατηγορητήρια αγνοώντας την υποχρέωση του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του παιδιού.
Ο σύλλογος υποστηρίζει πως ένα διαζύγιο είναι απο μόνο του οδυνηρό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα παιδιά που εμπλέκονται.
Στο site του συλλόγου που απαριθμεί ήδη 30.000 άτομα μπορεί κάποιος να βρεί προσωπικές ιστορίες, αλλά και ψυχολογική και νομική βοήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου