Απόφαση για νέα συνάντηση με υπουργό Παιδείας. Επιστολή του προϊσταμένου του Τμ. Αρχιτεκτονικής Τοπίου ότι το ζήτημα έχει λήξει!!!
Του Θανάση Πολυμένη
ΝΕΑ σύσκεψη του άτυπου συντονιστικού οργάνου των φορέων του νομού Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα «Αυτοδιοίκησης» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, μετά από κάλεσμα του αντιπεριφερειάρχη κ. Ξανθόπουλου, ώστε να εξεταστούν τρόποι κινητοποίησης από εδώ και πέρα, σχετικά με τις εξελίξεις στα ΤΕΙ Δράμας. Υπενθυμίζουμε ότι, η νέα πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» όσον αφορά τα Τμήματα του ΤΕΙ Καβάλας που λειτουργούν στη Δράμα είναι: να παραμείνει κανονικά το Τμήμα Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, να συνεχιστεί η λειτουργία του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του οποίου είχε ανασταλεί η εισαγωγή φοιτητών, και να μεταφερθεί στις Σέρρες το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Ξανθόπουλος, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδης, ο εκπρόσωπος του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Δράμας κ. Χρ. Αηδόνη, κ. Δ. Σταμπουλής, οι δήμαρχοι Προσοτσάνης κ. Α. Λύσσελης, Κ. Νευροκοπίου κ. Μ. Μαυρίδης, Δοξάτου κ. Τ. Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Μ. Μλεκάνη αντί του δημάρχου Δράμας που απουσίαζε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γ. Ζιμπίδης, Αρ. Πατακάκης, κα Ν. Κεφαλίδου. Επίσης, εκ μέρους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου παραβρέθηκαν οι καθηγητές κ.κ. Σεχίδης, Ν. Σπιτάλας και η κα Μ. Κωνσταντίνου και εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος η κα Α. Ποτηριάδου και ο κ. Βασιλειάδης και άλλοι.
Δήλωση του προϊσταμένου κ. Στυλιάδη
Ο κ. Ξανθόπουλος άνοιξε τη συζήτηση, διαβάζοντας κατ’ αρχάς ένα κείμενο που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου κ. Αθανάσιος Στυλιάδης. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Στυλιάδης δεν παραβρέθηκε ποτέ σε καμία σύσκεψη που έγινε στη Δράμα, καθώς ο ίδιος επιθυμεί την μεταφορά του Τμήματος και όχι την παραμονή του στη Δράμα. Στην επιστολή του ο κ. Στυλιάδης, απευθυνόμενος στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Ξανθόπουλο, επισημαίνει:
[Σχετικά με την πρόσκλησή σας για συμμετοχή σε συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού οργάνου και συνεννόησης τοπικών φορέων νομού για το σχέδιο «Αθηνά», τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη σας πληροφορώ ότι: Επειδή η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο «Αθηνά» έχει λήξει, με την επίσημη ανακοίνωση απ’ το Υπουργείο Παιδείας της Τελικής Πρότασης την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013, θεωρώ ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η συνέχιση της συζήτησης για το θέμα αυτό, για το οποίο άλλωστε οι τακτικοί καθηγητές του Τμήματος με μεγάλη πλειοψηφία και σαφήνεια εκφράστηκαν αρμοδίως στα πλαίσια της διαβούλευσης.]
Ασάφειες και ασυνεννοησία!
Στη συζήτηση που έγινε και κράτησε περίπου δύο ώρες, διαφάνηκε σε γενικό επίπεδο, ότι υπάρχουν μεγάλες ασάφειες για το θέλουν οι καθηγητές του ΤΕΙ, τι θέλουν οι φοιτητές και τι επιθυμεί η τοπική κοινωνία. Πράγμα το οποίο κατέδειξε με έντονο τρόπο ο βουλευτής κ. Κυριαζίδης και φάνηκε αυτό και στις τελικές του δηλώσεις.
Αυτό που τελικά αποφασίστηκε μετά από έναν διάλογο, ήταν να υπάρξει νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας αν είναι δυνατόν, με τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διεκδίκησης δια της επίσημης οδού, και σε περίπτωση που η οριστική απάντηση της Πολιτείας δεν κριθεί ικανοποιητική, να περάσουμε άμεσα σε πιο δυναμικές μορφές κινητοποίησης με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο.
Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Μαυρίδη, ο οποίος είπε ότι «… πρέπει να ανοίξουν μύτες…» για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια διεκδίκηση, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της παραίτησης των αιρετών του νομού, από αντιπεριφερειάρχη, περιφερειακούς συμβούλους Δράμας, μέχρι τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους. Στην περίπτωση αυτή, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Μλεκάνης είπε ότι οι όποιος παραιτήσεις «είναι συνήθως προσχηματικές και δεν έχουν νόημα», ενώ τόνισε ότι οι πιθανές παραιτήσεις μόνο ως «οριστικές και αμετάκλητες» θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. Τελικά κατέληξαν να δουν για άλλη μια φορά τον υπουργό.
Δηλώσεις - Γ. Ξανθόπουλος
Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ξανθόπουλος είπε: «Διαπιστώσαμε σήμερα για άλλη μια φορά πως ο αγώνας που κάνουμε για να κρατήσουμε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα δε στηρίζεται από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού. Αυτό είναι αυτονόητο ότι αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα. Είμαστε ωστόσο αποφασισμένοι. Όπως αγωνιστήκαμε για το Τμήμα Οινολογίας και καταφέραμε να το κρατήσουμε στη Δράμα, έτσι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε και το Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Με κοινή φωνή, ως εκπρόσωποι της Δραμινής κοινωνίας, θα πιέσουμε εκ νέου τον υπουργό Παιδείας. Δεν κάνουμε πίσω. Θα διεκδικήσουμε την παραμονή του τμήματος με κάθε μέσο μέχρι και την τελευταία στιγμή»
Δ. Κυριαζίδης
Ο κ. Κυριαζίδης επισήμανε ότι, «αυτή η κοινή προσπάθεια είχε ένα θετικό αποτέλεσμα και αυτό φάνηκε. Δημιουργείται το Τμήμα Οινολογίας, συν αυτό το Δασοπονίας που υπήρχε, άρα θα λέγαμε ότι και τα δύο Τμήματα αυτά ενισχύονται γιατί καταργούνται αντίστοιχα από άλλους νομούς. Κοινή μας προσπάθεια είναι να διατηρηθεί στη Δράμα το Αρχιτεκτονικής Τοπίου όπως επιθυμούν και οι σπουδαστές. Δυστυχώς όμως υπάρχει μια σύγχυση και διάσταση μεταξύ των καθηγητών, άλλωστε ο επικεφαλής του (σ.σ. κ. Στυλιάδης) δεν ήταν παρών να δώσει τη μάχη και με έγγραφό του επιβεβαιώνει ότι παραδίδει τα όπλα και δεν θα ασχοληθεί πλέον. Είναι ένα ζήτημα αυτό στην κοινή μας προσπάθεια.
Α. Ποτηριάδου
Η εκπρόσωπος των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου κα Αικατερίνη Ποτηριάδου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ακόμα δεν έχουμε κάποια σταθερή απάντηση, το θέμα παραμένει ανοιχτό. Αυτό που έχουμε να πούμε, είναι ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να παζαρεύουμε το μέλλον μας και τα όνειρα των φοιτητών. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ντροπή, ο προϊστάμενός μας (σ.σ. κ. Στυλιάδης), ενώ καλέστηκε, δεν ήταν εδώ να υποστηρίξει το τμήμα και έστειλε ένα χαρτί για να πει ότι έχει λήξει το θέμα και δεν είναι στο πλευρό μας».
Χαρ. Βασιλειάδης
Ο εκπρόσωπος των φοιτητών κ. Βασιλειάδης δήλωσε με τη σειρά του: «Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Είχαμε βγάλει μια κοινή απόφαση όλοι οι καθηγητές, πολιτικοί φορείς, και είχαμε πει να είναι τρία τμήματα ανεξάρτητα υπό έναν χώρο κοινό. Αυτή η θέση υπήρχε και υπάρχει και τώρα. Όσον αφορά τους καθηγητές μας, από την πρώτη στιγμή δεν ήταν δίπλα μας, κανένας. Αν θέλουμε ας με διαψεύσουν. Πού είναι ο προϊστάμενος; Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση δεν ήρθε πουθενά. Το μόνο ξέρει είναι να βγάζει ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ και να επηρεάζει καταστάσεις και να απειλεί φοιτητές. Ότι θα χάσουμε το εξάμηνό μας. Εμείς συνεχίζουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Η απόφασή μας είναι κοινή όλων των φοιτητών. Θέλουμε το τμήμα να μείνει ανεξάρτητο. Αν νομίζουν ότι πρέπει να πάρουμε κάποια παράταση μέχρι το 2018, νομίζω ότι είναι μια έσχατη λύση όχι όμως σε κατεύθυνση αλλά ως ανεξάρτητο τμήμα, ως έχει, ώστε να περάσουν σε ένα μεταβατικό στάδιο οι φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί στη σχολή ώστε να υπάρχει ομαλή εξέλιξη και μετάβαση».
http://www.proinos-typos.gr/gr/pth/45-themaproinoutypou/5598-2013-03-15-08-35-17.html
ΕΝΩ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, WORKSHOP, ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΒΙΒΛΙΑ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Η Δράμα χρειάζεται τα ΤΕΙ!
«Η αξιολόγηση των ΤΕΙ, έδειξε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις αλλά και το υψηλό επίπεδο των σπουδαστών μας!»
ΓΙΑ ΤΟΝ νέο νόμο για τα ΤΕΙ, για τις αλλαγές που γίνονται στα νέα συμβούλια, για την διαπλοκή, για το μέλλον των Τμημάτων του ΤΕΙ στη Δράμα αλλά και στην Καβάλα, για τις δράσεις του ΤΕΙ και την αξιολόγηση, μιλάει στον Πρωινό Τύπο, ο προϊστάμενος του Τμήματος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ κ. Νίκος Σπιτάλας. Αναφέρεται ακόμα ο κ. Σπιτάλας, στις δράσεις του Τμήματος και την ενσωμάτωσή του με την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, αλλά και στις σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.
Του Θανάση Πολυμένη
Σύμφωνα με τον κ. Σπιτάλα, θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν τα ΤΕΙ στα μικρά αστικά κέντρα και σε πόλεις όπως είναι η Δράμα, με βάσει ένα 10ετή και 20ετή σχεδιασμό.
κ. Σπιτάλα. Ο νέος νόμος για τα ΤΕΙ προβλέπει ορισμένες καινοτομίες και σύμφωνα με όσα έχουμε δει, προσπαθεί να καταπολεμήσει την διαπλοκή ανάμεσα σε καθηγητές, αλλά και ανάμεσα σε καθηγητές και φοιτητές.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος των ΤΕΙ. Αυτός ο νόμος έχει πολλά καινοτόμα στοιχεία και ψηφίστηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και όλα τα άλλα το απέρριψαν. Για πρώτη φορά, έγινε ένας συμβιβασμός, που έχει πολλά αρνητικά αλλά έχει και αρκετά θετικά στοιχεία. Περιμέναμε έναν νόμο ο οποίος θα αλλάξει παντελώς το τοπίο, θα βγάλει έξω τις ίντριγκες και ό,τι προσωπικά συμφέροντα γινόντουσαν παλαιότερα, που άφηνε περιθώρια ανταλλαγμάτων μεταξύ φοιτητών και καθηγητών, της μορφής: θα σε περάσω στο μάθημα ψήφισέ με. Αυτά έχουν καταγγελθεί από την ίδια την υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου δημόσια. Έχει καταγγείλει ότι υπάρχει σκοταδισμός στην Παιδεία και ότι πολλά αλισβερίσια μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, ιδίως των συνδικαλιστών που ψήφιζαν. Στην ανώτατη εκπαίδευση πάντα.
Με τον προηγούμενο νόμο της κυρίας Γιαννάκου, έπαψαν να συμμετέχουν μόνο οι συνδικαλιστές, αλλά συμμετείχαν στο σύνολο όλοι οι φοιτητές. Έτσι είχα εκλεγεί κι εγώ προϊστάμενος μ’ αυτόν τον νόμο τότε. Δηλαδή ψήφισαν 100 περίπου φοιτητές και όλοι οι μόνιμοι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό, πριν από δύο χρόνια.
Τώρα με τον νέο νόμο της κας Διαμαντοπούλου, απαγορεύεται η συμμετοχή των φοιτητών, ούτε συνδικαλιστών, ούτε στο σύνολο στα χαμηλά όργανα διοίκησης. Στα δε ανώτατα όργανα διοίκησης, που είναι το συμβούλιο του ΤΕΙ, εκεί συμμετέχει ένας φοιτητής, ο οποίος θα εκπροσωπεί όλους τους φοιτητές. Στην Καβάλα, αυτό το συμβούλιο γίνεται 11μελές και αποτελείται από 10 άτομα, εκ των οι οποίων οι 6 καθηγητές των ΤΕΙ, 4 εξωτερικοί – πολίτες και 1 φοιτητές. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνουν οι εκλογές στις 19 Ιανουαρίου 2012.
Το ζήτημα ότι δεν θα συμμετάσχουν οι φοιτητές είναι καλό ή κακό κ. Σπιτάλα;
Είναι καλό το ότι δεν συμμετέχουν. Αλλά ακόμα καλύτερο θα ήταν να ισχύσει το πρώτο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί, ώστε όλοι οι συμμετέχοντας να είναι εξωτερικοί, δηλαδή πολίτες, ώστε να μην υπάρχει κανένα αλισβερίσι, ούτε μεταξύ καθηγητών ούτε μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Να είναι μόνο πολίτες, οι οποίες θα έχουν τα σχετικά προσόντα. Θα καταθέτουν ένα βιογραφικό και θα γίνεται η επιλογή τους. Η ανώτατη Παιδεία σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα, διοικείται από ανθρώπους άξιους σύμφωνα με το βιογραφικό τους. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστότερο. Τελικά, εδώ, έγινε το μισό καλό, και μένει να αποδειχθεί αν αυτή η μορφή διοίκησης θα δουλέψει σωστά στην πράξη. Όμως πάλι θα περάσουν μερικά χρόνια.
Πειράματα τέτοιου είδους, στην Ελλάδα κάνουμε συνέχεια. Παίρνουμε κάποια πρότυπα που ίσχυαν στο εξωτερικό πριν από 30 χρόνια, κυρίως στην Γαλλία, τα φέρνουμε εδώ μετά από καθυστέρηση και αργότερα καταλαβαίνουμε ότι δεν ισχύουν, επειδή προόδευσε η κοινωνία, επειδή υπάρχουν νέα δεδομένα, υπάρχει εξέλιξη και στην Παιδεία κτλ.
Εδώ τώρα νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα στοιχεία διαπλοκής και σε μερικούς καθηγητές. Αυτά που είπε η κα. Διαμαντοπούλου είναι αλήθεια: υπάρχει διαπλοκή. Αλλά δεν τόλμησε να βγάλει τελείως όλο αυτό το σύστημα έξω.
Όταν λέμε διαπλοκή, τι ακριβώς εννοούμε; Σε ποιο επίπεδο συμβαίνει η διαπλοκή;
Ένα παράδειγμα είναι ότι, όταν κάποιος εκλέγεται, κάνει τα στραβά μάτια σε κάποιον συνάδελφο, αφού τον ορίσει πρώτα σε κάποια σημαντική θέση. Ο νέος νόμος, δίνει τη δυνατότητα στο συμβούλιο των ΤΕΙ, να διορίζει τα όργανα διοίκησης. Πάλι υπάρχει ένας τρόπος εκλογής, ας το ορίσουμε έτσι, αλλά κυρίως είναι ο διορισμός η τελική απόφαση. Δηλαδή, πλέον, και οι τοπικοί προϊστάμενοι, που θα ονομάζονται διευθυντές προγραμμάτων και άλλα άτομα παλαιότερα ως διευθυντές και τώρα κοσμήτορες, διορίζονται από το συμβούλιο. Εκεί δεν πρέπει να διορίζονται σύμφωνα με τις φιλικές ή συγγενικές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, ή άλλου είδους σχέση. Πρέπει να γίνει με διαφάνεια… Κι αυτό δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Το βλέπω πολύ δύσκολο… Χρειάζεται να έχεις μεγάλο σθένος, πυγμή για να κόψεις αυτά.
κ. Σπιτάλα. Με τον νέο για τα ΤΕΙ, προβλέπεται και η θέση πρυτάνεως. Ο πρύτανης θα έχει την εποπτεία ολόκληρου του ΤΕΙ;
Με το νέο σύστημα τώρα, θα υπάρχει και πρύτανης πλέον στα ΤΕΙ, ο οποίος θα έχει την εποπτεία όλου του ΤΕΙ. Και εδώ υπάρχει μια καινοτομία. Θα γίνεται πλέον διεθνής διαγωνισμός και από τους καλύτερους θα αποφασιστεί ποιος θα βγει. Ο υποψήφιος πρύτανης, θα πρέπει να είναι ελληνικής καταγωγής, να μιλάει ελληνικά και μπορεί να είναι καθηγητής σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου.
Έχουν μέλλον τα ΤΕΙ στην Ελλάδα τού σήμερα κ. Σπιτάλα; Μέσα στην οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, ακούμε φήμες και άλλα πολλά, ότι επίκειται να κλείσουν τμήματα, να συγχωνευτούν ΤΕΙ και άλλα πολλά. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Αυτή την στιγμή κάνουμε και εμείς διεργασίες μεταξύ μας και προβληματιζόμαστε, γιατί παραλάβαμε σχετικά έγγραφα και από το υπουργείο και από τους συνδικαλιστές μας, τα οποία αναφέρονται σε συρρίκνωση, σε κάποιες συγχωνεύσεις μεταξύ ομοειδών ή άλλων ΤΕΙ, ακόμα και για κατάργηση κάποιων ΤΕΙ. Όλα αυτά σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Όπως αναφέρεται, υπάρχει ένας γεωγραφικός σχεδιασμός, ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν μόνο 5-6 μεγάλα ΤΕΙ σε όλη την χώρα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ σε μικρές πόλεις μάλλον θα εξαφανιστούν! Αυτό βέβαια πιθανόν να τον βλέπουν σε έναν 10ετή ή 20ετή προγραμματισμό. Και να θέλουν να καταργήσουν κάτι σήμερα, είναι αδύνατον να γίνει πρακτικά, επειδή υπάρχουν φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Δεν μπορείς να τα καταργήσεις απότομα όλα αυτά… στο τέλος θα φτάσουμε σε κοινωνική εξέγερση. Άρα αυτό, νομίζω, ότι πρέπει να αποκλειστεί, ότι σύντομα θα γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.
Αυτό που ακούσαμε είναι ότι, τα 24 τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ που καταργήθηκαν πέρυσι, μεταξύ αυτών και της Οινολογίας στη Δράμα, αυτά μάλλον δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά, όποιες προσπάθειες και αν γίνουν. Εμείς εδώ στη Δράμα το θέλουμε το ΤΕΙ Οινολογίας και μην ξεχνάτε ότι έγινε αγώνας από όλους μας. Προσωπικά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μ’ αυτούς τους ανθρώπους, να ανοίξει και πάλι το τμήμα Οινολογίας, γιατί είναι το μέλλον για την Δράμα, και επειδή έχει μεγάλη προοπτική και λόγω της ειδικής περιφερειακής ανάπτυξης της Δράμας και γιατί είναι μια ειδικότητα που μπορεί στο μέλλον κάποιος να εργαστεί ως επαγγελματίας.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να το διεκδικούμε και κακώς το άφησαν οι παράγοντες. Δεν αρκεί να λέμε στα λόγια ότι θέλουμε κάτι και να το προβάλλουμε στα μέσα ενημέρωσης. Εγώ προσωπικά, αγωνίζομαι για να μείνει το τμήμα Οινολογίας. Αν αγωνίζεσαι, στην ζωή, έχεις πολλές ελπίδες να το καταφέρεις…
Με τα σημερινά δεδομένα, που βλέπουμε ότι κάποια τμήματα σταματάνε, όπως χάσαμε το τμήμα Οινολογίας, κατά πόσο κινδυνεύουν και τα υπόλοιπα τμήματα στη Δράμα κ. Σπιτάλα να κλείσουν στο μέλλον;
Μέσα σ’ αυτές τις οδηγίες που ακούμε από τα όργανα της Αθήνας, ακούμε και για συγχωνεύσεις των τμημάτων Δασοπονίας. Για το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ακόμα, δεν έχει μιλήσει κανείς. Ούτε για κατάργηση, ούτε για συγχώνευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί τα δυο τελευταία χρόνια, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε να το κρατήσουμε, με τις δράσεις, τα προγράμματα, τα βιβλία και όλα όσα κάναμε στην προσπάθειά μας για σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα καλό όνομα και να μας θέλουν.
Τώρα, το πώς θα μείνει, είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να φύγει το ένα τμήμα και να μείνει το άλλο. Αυτά που σκεφτόμαστε τώρα, είναι πώς αυτά τα δύο τμήματα, Δασοπονίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, θα μείνουν υπό την αιγίδα μιας νέας σχολής με νέο όνομα για παράδειγμα, και ενδεχομένως να προτείνουμε και ένα νέο τμήμα. Υπάρχει μια πρόταση από τους συναδέλφους, να γίνει στη Δράμα ένα τμήμα Τεχνολογίας, ή Φυσικών Καταστροφών, ή κάποιο τμήμα που να έχει σχέση με την Ανάπτυξη του Περιβάλλοντος κτλ. Προτείνονται πολλά, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι το καλύτερο για να μείνουν τα τμήματα της Δράμας.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα ΤΕΙ στη Δράμα και να κάνουμε και νέα τμήματα, θα πρέπει να αγωνιστούν και οι τοπικοί παράγοντες, και η Περιφέρεια πρέπει να δώσει το στίγμα της. Πρέπει όλοι να συστρατευτούν. Ο πολιτικός κόσμος, μαζί με την τοπική κοινωνία η οποία έχει ευαισθητοποιηθεί. Από εδώ πέρασαν πάρα πολλοί Δραμινοί για να ενημερωθούν αλλά και να παρακολουθήσουν τα συνέδρια, τις ημερίδες, τα work shop που έχουμε κάνει και όλες τις άλλες δράσεις μας. Οι δράσεις μας ως ΤΕΙ, είναι σημαντικότατες για την τοπική κοινωνία.
Αλήθεια, κ. Σπιτάλα, τι έχουνε γίνει όλες αυτές οι εργασίες… πού έχουν καταλήξει όλα αυτά τα σχέδια, τι έχουν γίνει; Είχαν εφαρμογή πουθενά;
Όλα αυτά έχουν καταλήξει εδώ στο γραφείο μου… εδώ βρίσκονται! (Γελάμε).
Από τους τοπικούς παράγοντες, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον Δήμο και την Περιφέρεια, ενδιαφέρθηκε κανένας να δει όλες αυτές τις εργασίες, να τις μελετήσει, να δει αν μπορούν να εφαρμοστούν στην πόλη; Τα ζήτησε κανείς;
Ιδιαίτερα τώρα είναι σημαντικό αυτό που λέτε, γιατί είναι επίκαιρη η Ονειρούπολη. Εμείς έχουμε προτάσεις για τον δημοτικό κήπο. Δημοσιεύσαμε, γράψαμε, ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Κανένας δεν μας κάλεσε να μας ρωτήσει: έλα να μας πεις, ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες, να μας πεις τι μπορούμε να κάνουμε. Ας έρθουν, να τους παραδώσουμε όλες αυτές τις εργασίες και αυτές τις τελευταίες για τον δημοτικό κήπο, που είναι έτοιμες για δημοσίευση. Οποιοσδήποτε μπορεί να τις πάρει, να τις εκθέσει, να τις δημοσιεύσει. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα γι’ αυτό!
Πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε μια αξιολόγηση των ΤΕΙ από σημαντικούς ανθρώπους. Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα αποτελέσματά της;
Πριν από μερικές ημέρες, ήρθαν στη Δράμα πέντε επιστήμονες, διορισμένοι από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να προβούν σε αξιολόγηση του ΤΕΙ. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από τους: Γκι Μπουρζέλ γεωγράφος – πολεοδόμος με εξειδίκευση στην αστική γεωγραφία με μεγάλο παγκόσμιο έργο από την Γαλλία, ο κ. Παναγόπουλος ελληνικής καταγωγής από το πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Προγράμματος Τοπίου, ο κ. Μεσσήνας ο οποίος ασχολείται με την Αρχιτεκτονική Τοπίου και την Πράσινη Ανάπτυξη στο Ισραήλ και στην Αθήνα, μία κυρία από το πανεπιστήμιο της Λετονίας το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ μέσω του οποίου έχουμε δύο Λετονές φοιτήτριες στη Δράμα, και ο κ. Μαντζιάρας ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Υπουργείο Χωροταξίας στη Γαλλία.
Οι άνθρωποι αυτοί είδαν πώς δουλεύει το ΤΕΙ μας, και μερικά από τα αρνητικά που είδαν είναι ότι οι σχέσεις των μελών του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι καλές και το κατέγραψαν. Παρατήρησαν επίσης ότι υπάρχουν και απουσίες μόνιμων καθηγητών. Ότι επίσης δεν υπάρχουν αρχιτέκτονες και ζήτησαν να διορισθούν καθηγητές για την ειδικότητα αυτή.
Παρατήρησαν επίσης ότι τα δύο Τμήματα, της Δασοπονίας και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι μακριά το ένα από το άλλο, ενώ καλύτερα θα έπρεπε να βρίσκονται υπό μία κοινή στέγη, και προτείνουν ότι αυτά τα τμήματα θα έπρεπε να στεγάζονται μέσα στην πόλη. Και όπως αναφέρουν σωστά, ένα Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο από την πόλη. Μας πρότειναν επίσης να αλλάξουμε το πρόγραμμα σπουδών. Για παράδειγμα, μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Τοπίου να προστεθούν και από το πρώτο εξάμηνο και όχι μόνο μαθήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
Είδαν και πολλά καλά, ότι οι φοιτητές μας είναι υψηλού επιπέδου και αυτό ήταν μια έκπληξη για εμάς. Έδειξαν ότι οι φοιτητές μας έχουν το αίσθημα της ευθύνης και των ικανοτήτων τους. Είδαν επίσης ότι υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια από τους έκτακτους καθηγητές, που φέτος όμως έχουν καταργηθεί.
Το προσωπικό του ΤΕΙ είναι επαρκές;
Μόνιμοι καθηγητές είμαστε πέντε. Ο μόνος αρχιτέκτονας είμαι εγώ. Πρότειναν οι καθηγητές που έκαναν την αξιολόγηση, να διοριστούν ακόμα πέντε άτομα και κυρίως καθηγητές αρχιτέκτονες και αρχιτέκτονες τοπίου. Δεν γίνεται να προσλαμβάνουμε συνέχεια άλλες ειδικότητες. Σαν συμβασιούχους, πέρυσι και πρόπερσι, είχαμε προσλάβει πενήντα άτομα, όλοι αρχιτέκτονες, οι περισσότεροι από την Δράμα. Φέτος όλοι αυτοί έφυγαν και έμειναν μόνο έξι άτομα.
Το όραμά μου είναι να προστατεύσω τα δικαιώματα των καθηγητών ΤΕΙ και ιδιαίτερα αυτών της Καβάλας, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και επίσης, να δουλέψω για την πρόοδο της Επιστήμης και της Παιδείας. Ελπίζω να καταφέρω όσα κατάφερα και στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστό με τη Διεθνή Ακαδημαϊκή δουλειά που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια. Το ΤΕΙ Καβάλας αναβαθμισμένο, θα μπορεί να σταθεί στο ύψος άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και μάλιστα να τα περάσει. Τα επόμενα workshop θα έχουν θέματα από τη Καβάλα όπως: Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και της κεντρικής πλατείας.
http://www.proinos-typos.gr/gr/2011-09-09-07-37-47/1217-----------lr.html
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ Ν. ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «Π.Τ.» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ
Τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης του δημοτικού κήπου
- Οι αιρετοί της πόλης, αδιαφόρησαν για τις εργασίες του συνεδρίου.
- Θα μπορούσε η πόλη να προβάλλει στον δημοτικό κήπο τα χαρίσματά της: τους αμπελώνες, το φεστιβάλ κινηματογράφου, το χιονοδρομικό κέντρο, τα σπήλαια και τα φυσικά δάση με το νερό.
ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Απρίλιο, με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε το Workshop «Land 2011» με θέμα: «σχεδιασμός του δημοτικού κήπου Δράμας». Αντικείμενο μελέτης ο δημοτικός κήπος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Δράμας και αποσκοπούσε στη δημιουργία προτάσεων ανάπλασής του, με κυρίαρχο ρόλο του υδάτινου στοιχείου.
Του Θανάση Πολυμένη
Η συγκεκριμένη εκδήλωση έναρξης των εργασιών του workshop, εντασσόταν στο πλαίσιο του Διεθνούς Workshop που διοργάνωσε το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου από τις 10 έως τις 16 Απριλίου με θέμα «Ύδωρ και πόλη: έργα τέχνης – πηγές ζωής».
Στο συνέδριο συμμετείχαν με διαλέξεις τους 50 επιστήμονες από τον χώρο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν εκτός από τους καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, καθηγητές από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Γαλλίας ενώ πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδρίες βασισμένες στη θεματική ενότητα του workshop.
Φοιτητές του τμήματος (ομάδες των 3-4 ατόμων), φοιτητές από το εξωτερικό οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus και αρκετοί επιστήμονες που δημιούργησαν πρωτότυπες εργασίες για τον «Δημοτικό Κήπο της πόλης της Δράμας».
Υπεύθυνος του προγράμματος, ήταν ο κ. Νίκος Σπιτάλας, προϊστάμενος και καθηγητής του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, διδάκτωρ Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικής.
Με τον κ. Σπιτάλα, επιχειρούμε εδώ μια πρώτη προσέγγιση σχετικά με τα προβλήματα του δημοτικού κήπου της πόλης μας, πάνω στα συμπεράσματα του Workshop. Μέσα από μια σύντομη κουβέντα που είχαμε, διακρίνει κανείς τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο δημοτικός κήπος της πόλης μας να προσφέρει ένα περιβάλλον με κύριο άξονα το νερό και τη δροσιά. Φαίνεται όμως και η αδιαφορία που επέδειξαν οι αρμόδιοι, κυρίως ο Δήμος αλλά και η πλειοψηφία των αιρετών της πόλης, ώστε να δοθεί η ανάπτυξη που αξίζει σ’ αυτόν τον χώρο, που έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
κ. Σπιτάλα. Τον περασμένο Απρίλιο, μετά από πρωτοβουλία του ΤΕΙΑρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, είχε πραγματοποιηθεί στη Δράμα το Workshop «Land 2011» με θέμα: «Σχεδιασμός του Δημοτικού Κήπου Δράμας». Σημαντική ήταν η παρουσία στις εργασίες του Γάλλου Γεωγράφου κ. Guy Burgel καθώς και του Γάλλου Γενικού Πρόξενου. Ποια είναι σε γενικές γραμμές τα συμπεράσματα που βγήκαν τελικά από εκείνες τις εργασίες;
Πράγματι, έγινε κάτι πολύ σημαντικό στη Δράμα που αφορούσε όχι μόνο στον εκπαιδευτικό-ερευνητικό χώρο αλλά και ολόκληρη την πόλη. Αυτό ήταν το τρίτο workshop με Δραμινό θέμα. Υπενθυμίζω ότι τα προηγούμενα είχαν τίτλους: «Αυλές των σχολείων της Δράμας» και «Το βυζαντινό τείχος της Δράμας».
Αυτά τα τρία «εργαστήρια» ήταν εκπαιδευτικά αλλά έδωσαν πνοή τόσο στην Ακαδημαϊκή έρευνα όσο και στο ΤΕΙ Καβάλας. Επειδή το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια πόλη όπως η Δράμα όπου το στοιχείο του νερού και του δάσους είναι καθοριστικά για τη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης, μπορεί να παίξει καθοριστικό και συνοδευτικό ρόλο στη διοίκηση. Πάντως, ούτε η προηγούμενη αλλά ούτε και η σημερινή διοίκηση του Δήμου, αντιλήφθηκαν αυτές τις αξίες και τις προσπάθειες που έκανα. Πέρυσι, το βιβλίο που εκδόθηκε, ούτε καν το άνοιξαν να δουν τι γράφει, παρόλο που έχει διανεμηθεί ως διδακτικό Ακαδημαϊκό βιβλίο από το Υπουργείο Παιδείας, δωρεάν στους φοιτητές.
Φέτος, το έχουμε έτοιμο αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να χρηματοδοτήσει την έκδοση. Ήλθαν πολύ σπουδαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό και από Ελλάδα για να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην αισθητική και ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Guy Burgel είναι ο διασημότερος Γεωγράφος-πολεοδόμος στον κόσμο και ειδικός στα ελληνικά θέματα. Έχει μείνει στην Ελλάδα και έχει γράψει βιβλία για την Αθήνα και τον αστικό ιστό της. Ιδρυτής του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου GRECO και καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας.
Ο Γιάννης Τσιώμης είναι από τους διασημότερος αρχιτέκτονας-πολεοδόμος στην Ευρώπη, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή Παρισίων και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Κοινωνικών Μελετών.
Oι κυρίες Anne Hublin και Christianna Mazzoni καθηγήτριες και ερευνήτριες στη Γαλλία με ειδικότητα στην Αρχιτεκτονική και πολεοδομία έχουν δράση σε όλες τις Ηπείρους. Μάλιστα ενδιαφέρθηκαν να διαμορφώσουν την παλαιά πόλη της Δράμας.
Ο κύριος Μεσσήνης Ηλίας, είναι ειδικός στην αρχιτεκτονική τοπίου, και έχει γραφείο στο Ισραήλ και ο κύριος Troncin καθηγητής ειδικός στην αρχαιολογία από Γαλλία, δίδαξαν και εισηγήθηκαν νέες μεθόδους στο τοπίο με νερό. Επίσης, πολλοί Έλληνες έκαναν καταπληκτικές εισηγήσεις που μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο.
Ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος που μας τίμησε με την παρουσία του, έμεινε κατάπληκτος από τις εισηγήσεις που παρακολούθησε, μας έδωσε συγχαρητήρια για την οργάνωση και μας υποσχέθηκε συνεργασία με τη Γαλλία. Είναι φιλέλληνας και καταπληκτικός άνθρωπος τον οποίο γνωρίζει η Δράμα και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Έγιναν δέκα ομαδικές εργασίες και παρουσιάστηκαν την τελευταία μέρα. Σ' αυτές βοήθησαν οι φοιτητές του Τμήματος και περιλαμβάνουν σχέδια, μακέτες και ηλεκτρονική τρισδιάστατη παρουσίαση.
Πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο σημερινός δημοτικός κήπος της Δράμας, ώστε να δώσει μια νέα ώθηση πνοής στην πόλη, πέρα από τον πνεύμονα πρασίνου και δροσιάς που ήδη μας προσφέρει; Και ακόμα, πως θα μπορούσε να γίνει προσιτός σε περισσότερο κόσμο, ώστε να αποφύγουμε ίσως να δημιουργήσουμε ένα τόπο συγκέντρωσης περιθωριακών στοιχείων κυρίως τις βραδινές μεταμεσονύχτιες ώρες;
Ο Κήπος έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και να έχει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νερού. Αυτά είναι δύο συστατικά που μπορούν να μεταμορφώσουν ένα χώρο σε πολύ χρηστικό και ωραίο. Θα μπορούσε να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Κήπος-δροσιά. Κήπος-πέρασμα. Κήπος-ανάπαυση. Κήπος-παιχνίδι. Το νερό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατακόρυφα σε διάφορους σχηματισμούς με ένα μοντέλο επαναλαμβανόμενο σε ολόκληρη την πόλη για να υπενθυμίζει την αφθονία και το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης. Ο φωτισμός στο έδαφος, στα κλαδιά, με ακτίνες ή διάχυτος το βράδυ μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης.
Επίσης, θα πρέπει στο χώρο αυτό που είναι η καρδιά της πόλης, να προβάλει η πόλη τα χαρίσματά της. Δηλαδή: Τους αμπελώνες, το φεστιβάλ κινηματογράφου, το χιονοδρομικό κέντρο, τα σπήλαια και τα φυσικά δάση με το νερό. Επίσης, να συνδέει ιστορικά το κέντρο-κήπο με το σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Οι διάδρομοι να ελαχιστοποιηθούν και να είναι προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές ανάγκες (τυφλοί, με κινητικά προβλήματα, κτλ). Να ασχοληθούν ειδικοί με το πράσινο και την συντήρηση.
Η χρήση του δημοτικού κήπου για τις εκδηλώσεις της «Ονειρούπολης» και η συνεχής διαμόρφωση και η επιβάρυνσή του με τα περίφημα «σπιτάκια» της «Ονειρούπολης», πόσο επιβαρύνουν τον χώρο; Κατά την άποψή σας αλλά και τα συμπεράσματα των αρχιτεκτόνων που δούλεψαν στο δημοτικό κήπο, είναι καλό να χρησιμοποιείται ο χώρος αυτός για εκδηλώσεις ή με τις δράσεις αυτές στο τέλος θα φτάσουμε να έχουμε έναν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο χώρο που τόσο σημαντικός είναι για την πόλη;
Όλοι οι ειδικοί που παραβρέθηκαν ήταν αρνητικοί στην καταστροφή του χώρου, του πρασίνου και της αισθητικής από τα σπιτάκια της «Ονειρούπολης». Όμως, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε παραπλήσιους χώρους για τα σπιτάκια τα οποία ήδη έχουν δώσει τη μορφή και το «στίγμα» της Ονειρούπολης. Σε περίπτωση που γίνει ένα πλέγμα-δίκτυο πολλών χώρων, αυτοί θα πρέπει να συνδέονται πολλαπλά και με τα προλεχθέντα αντικείμενα. Τα καφέ της περιοχής θα πρέπει να συνδεθούν με τον κήπο με άλλο τρόπο.
Τα συμπεράσματα των εργασιών «Land 2011» για το δημοτικό κήπο, ή τουλάχιστον τις σημαντικότερες από αυτές τις εργασίες, τις έχετε καταθέσει στο Δήμο Δράμας ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως μπούσουλας για τη διαμόρφωση του χώρου;
Καλέσαμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να παραβρεθούν τόσο στις εισηγήσεις των επιστημόνων όσο και στην παρουσίαση των εργασιών. Δυστυχώς, ενώ ήλθαν πολίτες και ενδιαφέρθηκαν φορείς και άτομα, σχεδόν ανύπαρκτη ήταν η παρουσία των πολιτικών και αρχόντων της πόλης. Ακόμα είναι αναρτημένα στους τοίχους και περιμένουν τα συγχαρητήρια. Είναι στη διάθεση όλων.
Ο Δήμος Δράμας και η δημοτική αρχή, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα και τις εργασίες που προέκυψαν από το «Land 2011», με σκοπό να αξιοποιηθούν στο κοντινό μέλλον;
Η Δημοτική αρχή θα μπορούσε, με ελάχιστο κόστος, να εκδώσει τις εργασίες και να τις προσφέρει στους πολίτες και στις υπηρεσίες ώστε να γίνουν πρότυπο και σε άλλες πόλεις. Επίσης, θα μπορούσε να διοργανώσει εκθέσεις αλλά και σεμινάρια παρουσίασης των εργασιών αυτών.
http://www.proinos-typos.gr/gr/component/content/article/285.html
ΑΚΟΜΑ, ΣΤΟΥΣ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ:
Νίκος Σπιτάλας
Ιδρυτής και Πρόεδρος ΣΥΓΑΠΑ- Καθηγητής ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής τοπίου
Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον ιδρυτή και πρόεδρο του ΣΥΓΑΠΑ και καθηγητή του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής τοπίου Νίκο Σπιτάλα. Αναφέρθηκε στον σύλλογο για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια, τον ΣΥΓΑΠΑ , που έχει 35 χιλιάδες μέλη και έχει στόχο την αντιμετώπιση των διαζυγίων και την προσπάθεια επίλυσης ψυχολογικών και νομικών θεμάτων που βρίσκονται κυρίως οι διαζευγμένοι πατέρες. Μας έδωσε στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό, όπου όπως τόνισε χαρακτηριστικά «υπάρχει παιδεία, πολιτισμός, κουλτούρα και στα σχολεία εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους το διαζύγιο». Με την ιδιότητα του καθηγητή ΤΕΙ επιβεβαιώνει τις φήμες ότι και τα 2 τμήματα ΤΕΙ στην Δράμα κινδυνεύουν με λουκέτο και υπογραμμίζει με νόημα «υπάρχουν φήμες ότι και τα 2 τμήματα θα κλείσουν λόγω οικονομικής κρίσης, αδιαφορίας πολιτικών, έλλειψης μονίμου προσωπικού, υλικοτεχνικών ελλείψεων, αλλά και επειδή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει 3 τμήματα αυτοτελή για να χαρακτηρίζεται ως αυτόνομο παράρτημα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι ήδη το κτήριο του ΤΕΙ το έχουν υποσχεθεί να το παραχωρήσουν στην αστυνομία». Τέλος εύχεται το 2013 να είναι χρονιά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και να βελτιωθούν οι συνθήκες τόσο της εκπαίδευσης όσο και των παιδιών που σπουδάζουν, οι γονείς των οποίων στενάζουν για να τα συντηρήσουν.
-Κε Σπιτάλα δώστε μας κάποια στοιχεία για τον ΣΥΓΑΠΑ, του οποίου είστε Ιδρυτής και Πρόεδρος…
Ο ΣΥΓΑΠΑ ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια με Πανελλήνια έδρα την Θεσσαλονίκη και παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Στην Δράμα στεγαζόμαστε με γραφείο στο Εργατικό Κέντρο (οδός Ηπείρου). Σκοπός του συλλόγου είναι η αντιμετώπιση των διαζυγίων και η προσπάθεια επίλυσης ψυχολογικών και νομικών θεμάτων που βρίσκονται οι πατέρες κυρίως διαζευγμένοι και προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών των διαζυγίων. Ο ΣΥΓΑΠΑ έχει 35.000 μέλη αλλά εκπροσωπούμε το 1 εκατομμύριο των διαζευγμένων ζευγαριών στην Ελλάδα. Επίσης συντονίζουμε Παγκόσμιο κίνημα γονεικής ισότητας. Οργανώσαμε 3 διεθνή συνέδρια και μάλιστα στην Δράμα, 15 επιστημονικές ημερίδες και παρουσιάσαμε σε πάνω από 300 τηλεοπτικές εκπομπές, 200 ραδιοφωνικές και 400 έντυπα τις διεκδικήσεις του συλλόγου και τους προβληματισμούς.
-Είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα από όσο γνωρίζω. Η χώρα μας υστερεί σε θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα η Ελλάδα έχει καταδικαστεί 3 φορές από τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε θέματα διαζευγμένων, για το άρθρο 8 της προστασίας της οικογενειακής ζωής. Για το θέμα της ισότητας το χαρακτηριστικότερο και τραγικότερο παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα υπέγραψε πρόσφατα την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία καταγράφεται ρητά ότι την ενδοοικογενειακή βία την ασκεί πάντα ο άνδρας. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που υπέγραψαν αυτή την σύμβαση. Για παράδειγμα η Κύπρος δεν το υπέγραψε. Εμείς ως ΣΥΓΑΠΑ πραγματοποιούμε Ευρωπαϊκή διαμαρτυρία, με την συλλογή υπογραφών αλλά και με νομική προσφυγή κατά της σύμβασης.
“Ειπώθηκε ότι ήδη το κτήριο του ΤΕΙ το έχουν υποσχεθεί να το παραχωρήσουν στην αστυνομία”
-Κε Σπιτάλα στην « κόντρα» 2 γονέων υπάρχουν τα θύματα που είναι τα παιδιά. Τι ισχύει στο εξωτερικό στις περιπτώσεις διαζυγίων ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά από τα τραύματα του διαζυγίου;
Να τα αναφέρω επιγραμματικά: Πρώτον, υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες σε κάθε γωνιά πόλης και περιφέρειας που τις διαχειρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, υπάρχει ο θεσμός του διαμεσολαβητή ώστε να μην τους οδηγεί στα δικαστήρια, όπου τραυματίζονται τα παιδιά περισσότερο. Τρίτον, υπάρχουν οικογενειακά δικαστήρια και οικογενειακοί δικαστές. Τέταρτο, υπάρχουν πραγματογνώμονες όπως παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί κλπ. Πέμπτο, υπάρχει ο θεσμός της συνεπιμέλειας και συμπερασματικά υπάρχει παιδεία, πολιτισμός, κουλτούρα και στα σχολεία εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι αλλά και οι γονείς πώς να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους το διαζύγιο.
-Συνήθως τα διαζύγια έχουν οξύτατες συγκρούσεις των δύο συζύγων. Πόσο αυτό επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών;
Περισσότερα από τα μισά διαζύγια στην Ελλάδα είναι συγκρουσιακά και ο γονέας που έχει την επιμέλεια (η μάνα σε ποσοστό 99%) απαγορεύει τον άλλο γονέα να βλέπει το παιδί του. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος αλλά και της πλύσης εγκεφάλου από συκοφαντική δυσφήμηση, το παιδί αποκτά ένα ψυχολογικό ψυχιατρικό φαινόμενο που ονομάζεται σύνδρομο της γονικής αλλοτρίωσης - αποξένωσης (PAS: Parental Alienation Syndrome). Δύο παιδιά που είχαν αυτό το σύνδρομο είναι οι 2 μακελάρηδες του Κονέκτικατ και του Όσλο . Ήταν παιδιά διαζυγίου που τα έκανε πλύση εγκεφάλου η μαμά, δεν είχαν επαφή με τον πατέρα τους νόμιζαν ότι δεν τα αγαπούσε και εξελίχθηκαν σε τέρατα.
-Διαβλέπω ότι επιρρίπτεται ευθύνη μόνο στην μάνα. Δεν υπάρχουν κακά παραδείγματα ανδρών σε ένα διαζύγιο και στη συμπεριφορά προς τα παιδιά τους;
Τα τελευταία χρόνια που δόθηκε επιμέλεια και σε μπαμπάδες, μεγάλο ποσοστό από αυτούς έκανε τα ίδια πράγματα. Συνεπώς το πρόβλημα είναι ότι δίνουν την επιμέλεια αποκλειστικά σε ένα άτομο, ο οποίος μπορεί να είναι προβληματικός και με την σειρά του καταστρέφει το παιδί με την απόλυτη επιμέλεια που δίνουν στον ένα από τους δύο γονείς, αντί να δίνουν την συνεπιμέλεια. Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο ΣΥΓΑΠΑ έχει διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από 7 μέλη. Στο Δ.Σ. πάντα οι μισοί είναι άνδρες και οι άλλες μισές γυναίκες. Επίσης από τα 35.000 μέλη μας τα μισά είναι γυναίκες. Δεν λειτουργούμε σεξιστικά και στενόμυαλα. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους 2 γονείς και κυρίως τα παιδιά μας.
“Ο ΣΥΓΑΠΑ έχει 35.000 μέλη αλλά εκπροσωπούμε το 1 εκατομμύριο των διαζευγμένων ζευγαριών στην Ελλάδα”
-Είναι αυστηρά νομικό το θέμα των διαζυγίων ή έχει και κοινωνικές προεκτάσεις;
Είναι αλήθεια ότι οι νομικοί στην Ελλάδα αγνοούν την παιδοψυχολογία και δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε νομική ενέργεια είναι τραύμα για το παιδί. Αγκαλιάζουν τόσο σφικτά την πελάτισσά τους ώστε να την «προστατεύσουν» και καταλήγουν να την πνίξουν αυτή και το παιδί.
-Τι προγραμματίζετε για το 2013;
Ως τις 6 Ιανουαρίου 2013 είμαστε με περίπτερο στην Ονειρούπολη και μετά την έκδοση των 2 πρώτων βιβλίων (Ιστορίες διαζυγίων και Το κοινωνικό κίνημα των διαζευγμένων), εκδίδω 2 νέα βιβλία με τίτλους: «Ψευδείς κατηγορίες στο διαζύγιο- Σεξουαλική δήθεν παρενόχληση» και «Οι δικαστικές περιπέτειες ενός πατέρα». Άλλη ενέργειά μας είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, στο Ευρωδικαστήριο, στην Ευρωβουλή και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την άνιση αντιμετώπιση του πατέρα στην ενδοοικογενειακή βία και η συλλογή υπογραφών. Επίσης προετοιμάζουμε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για να υπενθυμίσουμε ότι ενώ σε όλο τον δυτικό κόσμο υπάρχουν κάποιες χιλιάδες αδικημένων παιδιών και γονέων διαζυγίων, στην χώρα μας το σύνολο ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια (1 εκατ. Άνδρες, 1 εκατ. Γυναίκες και 1 εκατ. Παιδιά), κυρίως στις μεγαλουπόλεις. Θα εκδώσουν τα ΕΛΤΑ το 7ο στην σειρά γραμματόσημο, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ συνεχίζουμε να διαθέτουμε μικροαντικείμενα, έντυπα, εφημερίδα «Γονείς και παιδί», με στόχο την προβολή και διάδοση της ιδεολογίας μας, άσχετα αν κάποιοι πολιτικοί την ιδεολογία «Μπαμπά σ’ αγαπώ» δεν την θεωρούν σημαντική.
-Γυρίζουμε σελίδα. Είστε καθηγητής του ΤΕΙ Καβάλας, τμήμα αρχιτεκτονικής τοπίου. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φήμες για κλείσιμο του ΤΕΙ στην Δράμα. Πόσο κατά την άποψή σας ευσταθούν οι φήμες αυτές;
Υπάρχουν φήμες ότι και τα δύο τμήματα θα κλείσουν λόγω οικονομικής κρίσης, αδιαφορίας πολιτικών, έλλειψης μονίμου προσωπικού, υλικοτεχνικών ελλείψεων, αλλά και επειδή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει 3 τμήματα αυτοτελή για να χαρακτηρίζεται ως αυτόνομο παράρτημα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι ήδη το κτήριο του ΤΕΙ το έχουν υποσχεθεί να το παραχωρήσουν στην αστυνομία. Στα 2 χρόνια που διετέλεσα προϊστάμενος του τμήματος Αρχιτεκτονικής τοπίου, έκαναν υπέρμετρες προσπάθειες και για να κρατήσουμε το κτήριο και για να υπάρχουμε στην Δράμα , όπως: Α) Διαμαρτυρία - διαδήλωση στον τότε νομάρχη για την ολοκλήρωση όλων των ορόφων του κτηρίου Β) Έγγραφα και διαβήματα στον δήμαρχο για την συνεργασία. Γ) έκανα την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος, ώστε να γίνει πρώτο στην Ελλάδα. Δ) διοργάνωσα συνέδρια, workshop, ημερίδες και προγράμματα που αφορούσαν την τοπική κοινωνία. Ε) εξέδωσα ένα βιβλίο με πρωτοφανές ενδιαφέρον, διότι αποφέρει έσοδα στο ΤΕΙ και διδάσκεται ως διδακτικό βιβλίο με θέμα «Αυλές σχολείων της Δράμας και τα Βυζαντινά Τείχη της Δράμας» και είναι έτοιμοι δύο άλλοι τόμοι που αφορούν τον δημοτικό κήπο της πόλης.
“Στο Δ.Σ του ΣΥΓΑΠΑ πάντα οι μισοί είναι άνδρες και οι άλλες μισές γυναίκες. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους 2 γονείς και κυρίως τα παιδιά μας”
- Πότε κατά την άποψή σας θα ξεκαθαρίσει το θέμα των 2 τμημάτων;
Πιστεύω ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γνωρίζουμε. Άλλωστε μετά οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου πρέπει να δηλώσουν τις σχολές προτίμησης στο μηχανογραφικό.
-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
Στέλνω τις ευχές μου στους άρχοντες της πόλης αλλά και της χώρας μας, ώστε να φωτιστούν και να υπερασπίσουν την παιδεία και ιδιαίτερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δράμας, τα οποία συμβάλουν στον τοπικό πολιτισμό. Εύχομαι την νέα χρονιά να βελτιωθούν οι συνθήκες τόσο της εκπαίδευσης όσο και των παιδιών που σπουδάζουν, οι γονείς των οποίων στενάζουν για να τα συντηρήσουν. Υγεία, κουράγιο και πάνω από όλα το 2013 να είναι χρονιά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΗΧΩ ΔΡΑΜΑΣ, ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑΣ
http://www.ergasia-press.gr/news/?new_id=15357
http://eothinon2.blogspot.gr/2011/04/workshop-land-2011-toy.html
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=67464
http://drama-tika.blogspot.gr/2011/11/blog-post_4292.html
http://www.dailymotion.com/video/xm8bfv_%CE%BF-guy-burgel-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B13_people#.Ue6oJ9KEzv0
http://www.myserres.gr/2011/04/%C2%ABworkshop%C2%BB-land2011-%E2%80%9C%CF%8D%CE%B4%CF%89%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%82-%E2%80%93-%CF%80%CE%B7/
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/GRAFEIO_TYPOY/TEXNOGRAFHMA_2011/TEXNOGRAFHMA_413/413%2017.pdf
http://la.teikav.edu.gr/land2010/proceedings/1_BOOKLET_CONGRESS.pdf
http://spitalas.blogspot.com
ΑπάντησηΔιαγραφή