Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Διαζύγια, επιπτώσεις στον συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο των παιδιών. ΓΟΝΙΣ ΣΥΓΑΠΑ


 Διαζύγια, επιπτώσεις στον συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο των παιδιών
ΚοινωνικάΣτις 8-04-2006, πραγματοποιήθηκε, ημερίδα, με θέμα:‘Διαζύγια, επιπτώσεις στον συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο των παιδιών’, στο σπίτι ανοικτής φιλοξενίας, Βενιζέλου 114, Δράμα. 
Εισηγητές ήταν οι: κυρία Τσάβλου Ε., κοινωνική λειτουργός στο Κέντρο ψυχικής υγείας Καβάλας, Σαμαράς Α. ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, από Θεσσαλονίκη, Σπιτάλας Ν. Πρόεδρος καθηγητής 

Σε πολύ καλό κλίμα, πάνω από πενήντα άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες και συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί και πολλοί γονείς. Τα πρακτικά θα εκδοθούν και μαζί με τα συμπεράσματα θα διατίθενται από τον σύλλογο. 
Υπενθυμίζουμε ότι επιδιώξεις του κινήματος ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. αφορούν θέματα των Ελλήνων πατεράδων για την δικαιότερη αντιμετώπισή τους από την ελληνική δικαιοσύνη, την εναρμόνιση του ελληνικού οικογενειακού δικαίου με αυτό των άλλων χωρών και την εφαρμογή του Νόμου δίχως διακρίσεις. 

Με την υποβάθμιση της βαθιά βιωματικής σχέσης πατέρα-παιδιού σε μια πενιχρή και αραιότατη «επικοινωνία», που ούτε κι αυτή εφαρμόζεται στη πράξη, οδηγούν τον πατέρα και τα παιδιά σε αποξένωση μεταξύ τους με ολέθριες συνέπειες στον ψυχισμό τους. 
Η επιδίκαση υπερβολικά παράλογων και εξωπραγματικών διατροφών προκαλούν την οικονομική του καταστροφή, και τον καθιστούν διαπραγματευτικά ανίσχυρο. Οι ίδιες αποφάσεις απαξιώνουν τον πατέρα σαν γονέα αλλά και ηθικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, πλήττοντας βάναυσα την πατρική του ιδιότητα και αξιοπρέπεια. 
Θα οδηγηθεί η συζήτηση στην ανάγκη προστασίας των νέο-ελλήνων παιδιών διότι η ‘μάστιγα’ των διαζυγίων έχει τραγικά αποτελέσματα που σε συνδυασμό με το δημογραφικό μας πρόβλημα αποτελεί εμπόδιο στη ανάπτυξη της χώρας. 
Η νομοθεσία και η πρακτική στη χώρα μας, αποτελούν κίνητρο για την αύξηση των διαζυγίων διότι είναι δεδομένη η ανάθεση της επιμέλειας στη γυναίκα και η επιδίκαση παχυλής διατροφής στον άνδρα. Όλα αυτά αποτελούν αρνητικό δίδαγμα στους νέους για σύναψη γάμου. Ο σύλλογος αποτελείται από άνδρες και γυναίκες που έχουν ίδιες επιδιώξεις. 
Πριν από την ημερίδα (χώρος του σπιτιού ανοικτής φιλοξενίας συλλόγου κυριών και δεσποινίδων), πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του συλλόγου μας με εκπροσώπους μονογονεικών οικογενειών βορείου Ελλάδος. 
Στο ιστορικό αυτό γεγονός, κατατέθηκε ψήφισμα το οποίο απευθύνεται σε όλους τους φορείς και θεσμικά όργανα και έχει ως εξής: Σήμερα, 8 Απριλίου 2006, στη Δράμα, οι σύλλογοι μονογονεικών οικογενειών βορείου Ελλάδος και ο σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια, συζήτησαν και διατυπώνουν τις εξής θέσεις-προτάσεις: 

1) Να υπάρχει διαμεσολαβητής, κοινωνικές υπηρεσίες και οικογενειακός δικαστής- οικογενειακά δικαστήρια. 

2) α) Στήριξη της οικογένειας για την εξάλειψη της ‘μάστιγας’ των διαζυγίων, β) να δημιουργηθεί θεσμός διαμεσολαβητή (συμβουλευτική & υποστηρικτική), γ) να γίνεται εκπαίδευση γονέων. 

3) Τα παιδιά έχουν πάντα ανάγκη τους δύο γονείς 

4) Μετά το διαζύγιο δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η επικοινωνία με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και αυτή πρέπει να είναι καθημερινή και ελεύθερη. 

5) Και οι δύο γονείς είναι ικανοί για την ανατροφή των παιδιών τους και κατά στατιστικά δεδομένα, θα μπορούσαν οι μισοί να είναι μητέρες και οι άλλοι μισοί να είναι πατέρες που έχουν την επιμέλεια (κατοικία).

6) Η γονική μέριμνα θα πρέπει να δίδεται από κοινού και στους δύο γονείς. 

7) Όταν τηρούνται όλα τα παραπάνω, να είναι αυστηροί οι νόμοι για την επίδοση διατροφής στον γονέα που έχει την επιμέλεια. Εκεί να λαμβάνονται υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις, τα έξοδα μετακίνησης, τα έξοδα ‘επικοινωνίας’ και η ευθύνη των δύο γονέων. 

8) Η ‘επικοινωνία’ είναι βιωματική σχέση και να μη συνδέεται με τη διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου