Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η αισιοδοξία στους εφήβους ωφελεί την ψυχική υγεία τους

Η αισιοδοξία έχει επίδραση στην ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των εφήβων, ιδιαίτερα έναντι της εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’, ερευνητές αξιολόγησαν 5.634 μαθητές, ηλικίας 12 έως 14 ετών σε 3 χρόνια, σχετικά με την αισιοδοξία ως τρόπο σκέψης, τα αισθηματικά προβλήματα, τη χρήση ουσιών και την αντικοινωνική συμπεριφορά.


Τα επίπεδα αισιοδοξίας στα αγόρια παρέμεναν σταθερά αλλά στα κορίτσια φάνηκε πτώση της αισιοδοξίας κατά τη διάρκεια της έρευνας. Σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο οι έφηβοι που ήταν αισιόδοξοι είχαν καλύτερη εικόνα σε σχέση με κινδύνους για την υγεία. Ο κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης στους εφήβους που ανέφεραν υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας ήταν σχεδόν μισός σε σχέση με αυτόν των λιγότερο αισιόδοξων. Η αισιοδοξία ήταν επίσης προστατευτική έναντι της έναρξης χρήσης ουσιών και αντικοινωνικών συμπεριφορών, όπως κλοπές, διαπροσωπική βία και προξένηση ζημιών σε ιδιοκτησίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν και η αισιοδοξία προστατεύει έναντι των κινδύνων υγείας της ενήλικης ζωής δεν είναι πανάκεια. Χρειάζονται επίσης προληπτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση άλλων πτυχών της ψυχολογικής και διαπροσωπικής λειτουργικότητας, καθώς και των κοινωνικών περιστάσεων στις οποίες μεγαλώνουν οι έφηβοι.
Πηγές: Pediatrics’. http://www.advancehealth.gr/el/sections/68/articles/807-e-aisiodoxia-stous-ephebous-ophelei-ten-psukhike-ugeia-tous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου