Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2010



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Καλή Χρονιά!!!
Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού
"Άλμα Ζωής" Νομού Θεσσαλονίκης
Εξαδακτύλου 5Α,54635,Θεσσαλονίκη
τηλ,: 2310285181
φαξ.:2310285183
e-mail: info@almazoisthes.gr
url: www.almazoisthes.gr
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
καθηγήτρια ΑΠΘ - ΚΟΣΜΗΤΟΡΙΣΣΑ κυρία Koγκίδου

Σας εύχομαι προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
και
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟ 2011

RE: ΕΥΧΕΣ 
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΧΘΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ! ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ  ΔΕΧΘΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ  ΕΥΧΕΣ  ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ  ! ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΣ  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ  ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ
From: psav@civil.auth.gr
Date: Fri, 17 Dec 2010 17:09:01 +0200
Subject: ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΙΔΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΘ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΝΙΟΛΟΓΟ
με ό,τι καλύτερο υπάρχει.Κοινωνιολόγος Διονυσία Τριπολίτου

ΑΠ: ΕΥΧΕΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Δ. ΛΑΓΟΣ
ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Τηλεμάχου 3, Αθήνα
Τ.Κ 114 72
Tηλ. Επικ.: 6977 216665
http://ddp.org.gr
http://www.facebook.com/www.ddp.org.gr

OI ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ        
Το διοικητικό συμβούλιο για το Νέο Έτος 2011 εύχεται Χρόνια Πολλά με Υγεία. «Μήν ἀπαιτεῖς ἀγάπη ἀπό τόν ἄλλον, γιατί ὅποιος ἀπαιτεῖ, ταράζεται ἄν δέν τοῦ δώσουν. Ἀλλά δείξε ἐσύ τήν ἀγάπη σου στόν συνάνθρωπο καί ἀνάπαυσέ τον· ἔτσι τόν φέρνεις στό σημεῖο νά σέ ἀγαπήσει" (Ἀββᾶς Δωρόθεος)». Συνεχίζουμε αταλάντευτοι στο έργο μας γιατί έτσι έχουμε καθήκον. Συνεχίζουμε να μιλάμε για ανάγκη κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλους όσους στηρίζονται σε εμάς για να έχουν το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς, για να χαίρονται το «δώρο» της ζωής. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Ο ρόλος του εθελοντισμού είναι καθοριστικός για να περιορίσουμε μερικά από αυτά. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι ένα αντίδοτο στον ατομικισμό, στην εσωστρέφεια, στην κοινωνική υποκρισία.Το να ζητάς είναι ανθρώπινο. Το να προσφέρεις είναι πράξη θεϊκή. Με αδελφικούς χαιρετισμούς. Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης                               Κωνσταντίνος Αθ. Σιωπίδης



Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ PAS (PARENTAL ALIENATION SYNDROME)

Συνεπιμέλεια, η λύση για το P.A.S.

Η Πάμελα Ρίτσαρσον, στην Αυστραλία, για 12 χρόνια έβλεπε σπάνια τον γιο της Ντας εξ’αιτίας της εκστρατείας συκοφάντησης του συζύγου της εναντίον της με σκοπό την αποξένωσή της. Προσποιούνταν ασθένειες, απουσίες από το σπίτι για δραστηριότητες, κτλ για να εμποδίσει την επικοινωνία τους παρ’όλο που υπήρχε δικαστική απόφαση. Ακόμα και στο σχολείο επέμεινε να της απαγορευθεί η είσοδος.
Παρόλο που μια δικαστική διαταγή της έδινε το δικαίωμα τακτικών συναντήσεων με τον Dash, η Richardson είπε ότι ο πρώην σύζυγός της έκανε ό,τι μπορούσε για να τους κρατήσει χωριστά και να πείσει το γιο τους ότι αυτή ήταν μια κακή και αδιάφορη μητέρα. "Πέρασαν δυο χρόνια, και συναντήθηκε συνολικά 24 ώρες με τον Dash μέσα σε αυτά" παραπονέθηκε η Richardson.
Είπε ότι δεν ήταν η μόνη που υπέφερε εξαιτίας της αποξένωσης, αλλά κι ο Dash υπέφερε επίσης. Αποξενωμένος από τη μητέρα του, το άλλοτε χαρούμενο μικρό αγόρι μετατράπηκε σε απομονωμένο, καταθλιπτικό και θυμωμένο έφηβο.
Την 1η Ιανουαρίου 2001, ο Dash, που ήταν τότε 16 ετών, πήδηξε από τη γέφυρα Granville
Street του Vancouver, μέσα στη νύχτα, βρίσκοντας το θάνατο. "Αυτό ήταν ακραία περίπτωση, και συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στα δικαστήρια,… είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν", είπε η Richardson.
Γονική αποξένωση και τα δικαστήρια
Τα δικαστήρια δίνουν όλο και περισσότερη προσοχή. ΟΙ οικογενειακοί δικαστές τείνουν όλο και περισσότερο να λαμβάνουν υπόψη ζητήματα γονικής αποξένωσης όταν αποφασίζουν σχετικά με την επιμέλεια.
Ο Harvey Brownstone είναι οικογενειακός δικαστής στο Toronto και συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικού με τις πικρές εμπειρίες ενός δικαστηρίου διαζυγίων.
"Γονείς που είναι σε ‘εκστρατεία’ να καταστρέψουν τη σχέση του παιδιού από τον άλλο γονέα μπορούν να χάσουν την επιμέλεια και, σε ακραίες περιπτώσεις, τα δικαστήρια έχουν τροποποιήσει την απόφαση της επιμέλειας υπέρ του άλλου γονέα", είπε ο Brownstone. Ενθαρρύνει τα διαζευγμένα ζευγάρια να εστιάσουν στην άσκηση ενός κοινού γονεϊκού ρόλου, παρά να χρησιμοποιούν το παιδί ως όργανο εκδίκησης, ταλαιπωρώντας το μέσα από εντατικές οικογενειακές διαμάχες.
"Ενώ μπορεί να υπάρχουν μερικά θεραπευτικά αποτελέσματα με την εξιστόρηση του πόσο τραυματική ήταν η γονεϊκή απιστία ή η κακή συμπεριφορά, στο τέλος της μέρας, ψάχνουμε για γονεϊκή ικανότητα και προσόντα", είπε. "Πρέπει να δούμε πως τα ζευγάρια θα ξαναδημιουργήσουν τον εαυτό τους από ‘πρώην σύντροφοι’ σε ‘συν-γονείς’»
Συν-γονική συνεργασία
Η σύλληψη της έννοιας της συν-γονικής συνεργασίας διαζευγμένων γονέων δεν είναι νέα ιδέα για τους ψυχολόγους Peggie Ward και Robin Deutsch. Φέρνουν κακής συναναστροφής και αποξενωτικούς γονείς, γονείς-στόχους, και τα παιδιά τους σε μια κατασκήνωση στο Vermont σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτές τις διασπασμένες οικογένειες να μάθουν νέους δρόμους να αναπτερώσουν το ηθικό των παιδιών τους.
Ο 8-χρονος Tori Cercone ξέρει από πρώτο χέρι πως αισθάνεται να είναι κανείς στη μέση ενός διαζυγίου. "Αυτό που πονάει ιδιαίτερα είναι ότι η μητέρα σου και ο πατέρας σου χωρίζουν και αντιπαθούν ο ένας τον άλλο, αλλά εσύ τους συμπαθείς και τους δυο. Και αρχίζεις να αισθάνεσαι μια δοκιμασία για το ποιον συμπαθείς περισσότερο "
Πριν 2 χρόνια, οι γονείς του Tori, Fran Beecy και Chris Cercone, δεν μπορούσαν να διανοηθούν να ότι θα βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο. Τώρα, έχουν την συνεπιμέλεια.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Η οργάνωσηAFASHI διεκδικεί την συνεπιμέλεια  (TENENCIA COMPARTIDA). Στη φωτογραφία δύο από τα μέλη της που έχουν κατοχυρώσει θεσμικό ρόλο.
ΑΓΓΛΙΑ: Στις 17 Νοεμβρίου, η μεγάλη διαδήλωση των f4j (fathers for justice).

ΙΣΠΑΝΙΑ: Τεράστια διαδήλωση του φορέα: ‘CUSTODIA COMPARTIDA’, στις 11 Νοεμβρίου
ΓΑΛΛΙΑ: Ακτιβιστές, στον Πύργο του Αιφελ.




Στη Γαλλία, συν-υπογράφουν σημαντικά πρόσωπα άρθρο στην εφημερίδα LEMONDE για την εκτέλεση της συνεπιμέλειας και συν-κατοικίας.
Από το 2002, ο νόμος δίνει απεριόριστη δυνατότητα στους δικαστές να ορίζουν εναλλασσόμενη κατοικία. Όμως, το 2009, μόνο σε 13% των περιπτώσεων εφαρμόστηκε. Τόσο η οικογενειακή δικαστής  Michèle Laborde όσο και ο συγγραφές και καθηγητής ψυχολογίας Jean Le Camus, δηλώνουν ότι το μέτρο της ενναλλασσόμενης κατοικίας θα πρέπει να δίνεται άνετα και εύκολα για ένα επί πλέον λόγο: να κάμπτεται η αντίσταση μητέρων που αντιδρούν στην επικοινωνία πατέρα-παιδιού.
Σε Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, το μέτρο της εναλλασσόμενης κατοικίας είναι το πλέον διαδεδομένο. Μάλιστα, στην Ιταλία φθάνει το 40% από το 2006 που εφαρμόστηκε αυτό. Υπογράφουν το κείμενο: 5 βουλευτές, υπεύθυνοι υγείας, Πρόεδροι, καθηγητές, ειδικοί.



Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ

http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/el/Responsible_Fatherhood/1

Αρμόδια πατρότητα

Η άνοδος των με ένα γονέα σπιτιών

Ο αριθμός παιδιών που ζουν μέσα με ένα γονέα οικογένειες έχει αυξηθεί εντυπωσιακά από τη δεκαετία του '60. Περίπου 9% των παιδιών κάτω από 18 έζησε με έναν ενιαίο γονέα το 1960 μέχρι το 2000 αυτό το ποσοστό που αυξάνεται σε σχεδόν 27%.[1] Η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίστηκε μεταξύ 1970 και 1985, όταν ισοπέδωσε μακριά η αύξηση των οικογενειών ενιαίος-μητέρων.[2]Σήμερα, τα περισσότερα αμερικανικά παιδιά θα ξοδεψουν μέρος του τους παιδική ηλικία σε μια με ένα γονέα οικογένεια.[3] Αυτή η μετατόπιση αποδίδεται σε ποικίλες ευρέως αναγνωρισμένες κοινωνικές αλλαγές που εμφανίστηκαν στην αμερικανική κοινωνία στη δεκαετία του '60 και τη δεκαετία του '70: τα μεταβαλλόμενα σεξουαλικά mores αύξησαν την επικράτηση της εξωγαμιαιής σεξουαλικής δραστηριότητας και μείωσαν τις περιβάλλουσες γεννήσεις έξω--γάμου στίγματος Αμερικανικές τοποθετήσεις περίπουγάμος και διαζύγιο αλλαγμένος και οι γυναίκες έκαναν τα οικονομικά κέρδη που αύξησαν την ανεξαρτησία και τη δυνατότητά τους να αφήσουν τους δυστυχισμένους γάμους. Ενώ η κοινότητα κοινωνικών επιστημών των οικογενειών ενιαίος-μητέρων της δεκαετίας του '60 και της δεκαετίας του '70 αρχικά θεωρημένων ως «ακριβώς μια άλλη εναλλακτική οικογενειακή μορφή,» στοιχεία άρχισε στην επιφάνεια προς το τέλος της δεκαετίας του '70 που καταδεικνύει ότι τα παιδιά που ανατράφηκαν στις οικογένειες όπου ο πατέρας ήταν απών αδικήθηκαν σχετικά με άλλα παιδιά.[4]

Η άνοδος της αρμόδιας μετακίνησης πατρότητας στις ΗΠΑ.

Μαζί με τις αλλαγές στον οικογενειακό σχηματισμό στο τελευταίο μέρος του εικοστού αιώνα, το ζήτημα υγιούς, αρμόδιοπατρότητα επίσης άρχισε να κερδίζει την προσοχή. Το 1975, ο Δρ. James A. Levine που δημοσιεύεται Το cWho θα αναθρέψει τα παιδιά; Νέες επιλογές για τους πατέρες (και τις μητέρες). [5] Σε αυτήν την έκθεση, «Levine πρότεινε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της ίσης ευκαιρίας για τις γυναίκες στην αμερικανική κοινωνία δεν θα επιτυγχανόταν ποτέ χωρίς σοβαρή και σημαντική αναγνώριση της σημασίας, του ενδιαφέροντος, και αρμοδιότητας των πατέρων για τις ζωές των παιδιών. Το Levine απαίτησε τις αλλαγές σε σημαντικά κοινωνικά όργανα, τις αλλαγές στο πώς οι οικογένειες ανατρέφουν τα αγόρια και τα κορίτσια, και τις αλλαγές στις αμοιβαίες προσδοκίες των ανδρών και των γυναικών δεδομένου ότι διαμορφώνουν τις οικογένειες. «[6]
Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και της δεκαετίας του '90, μια εθνική αρμόδια μετακίνηση πατρότητας άρχισε να λαμβάνει μορφή στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μέσα σε αυτήν την «μετακίνηση,» κάποια μπορεί να διακρίνει μια σειρά των ομάδων με τους ανταγωνιστικές ανδροπρέπειες και τις αξιώσεις και τις διαμαρτυρίες αμφισβήτησης….[Τ] Κίνημα ευθύνης πατρότητας επιδιώκει να υπερνικήσει τα εμπόδια του εισοδήματος, της φυλής και της πολιτικής. «[7]
Δεδομένου ότι η αρμόδια μετακίνηση πατρότητας έχει ωριμάσει, τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα υπηρεσιών έχουν τείνει να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πατέρων σε ολόκληρη τη χώρα. Παραδείγματος χάριν, το 1981, το ίδρυμα διάβασης ημπότισε τις πρώτες μεγάλης κλίμακας ΗΠΑ. χρηματοδοτώντας για την αρμόδια πατρότητα τον προγραμματισμό μέσω του προγράμματος πατρότητας, αρχικά στο κολλέγιο οδών τράπεζας της εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη και να επεκταθεί σε ολόκληρο το έθνος επί των διάφορων άλλων τόπων.[8] Το 1985, η εθνική αστική ένωση άρχισε το αρσενικό πρόγραμμα ευθύνης της, που εστιάζει στην πατρότητα μεταξύ των γονέων εφήβων.[9] Μέχρι το 1988 οι ΗΠΑ. ο ομοσπονδιακός νόμος οικογενειακής υποστήριξης περιέλαβε μια διάταξη ότι κράτη για να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια ευημερία--εργασίας, που προορίστηκαν για να βοηθήσουν τις ανύπαντρες μητέρες στην ευημερία, για να αυξήσει την επαφή μεταξύ των noncustodial πατέρων και των παιδιών τους.[10] Το 1991, το κέντρο των πόρων των πρώτων πατέρων του έθνους προωθήθηκε στη Μινεάπολη, Μινεσότα. Ο αριθμός υπηρεσιών και υποστηρίξεων για τους πατέρες συνεχίζει να επεκτείνεται.
Στα πρώτα έτη του εικοστού πρώτου αιώνα, έχει υπάρξει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση για τη σημασία των υγιών σχέσεων πατέρας-παιδιών. «Μεταξύ αυτών των οφελών είναι πιό υψηλά επίπεδα σχολικών απόδοσης και αυξήσεων στις υγιείς συμπεριφορές… Παραδείγματος χάριν, τα παιδιά που ανατράφηκαν με το σημαντικό θετικό μεγαλύτερο ενσυναίσθημα επίδειξης συμμετοχής πατέρων, υψηλότερος αυτοσεβασμός, αύξησαν την περιέργεια, τις υψηλότερες λεκτικές δεξιότητες, και τα υψηλότερα αποτελέσματα της γνωστικής ικανότητας. «[11] Όλο και περισσότερο, η αρμόδια μετακίνηση πατρότητας έχει καθοριστεί με την εστίαση στην ανάπτυξη των υγιών σχέσεων πατέρας-παιδιών. Ένας χωριστός κλάδος της μετακίνησης των ατόμων είναι αυτός σχετικός με δικαιώματα πατέρων. Η αρμόδια μετακίνηση πατρότητας αγκαλιάζει την υγιή μητρότητα και επιδιώκει να ενθαρρύνει τις ισχυρότερες υποστηρίξεις για τις μητέρες και τους πατέρες για να αυξηθεί ως υγιείς γονείς.

Αναφορές

  1. ^ Sigle-Rushton, W. και McLanahan, S. «Απουσία πατέρων και ευημερία παιδιών: Μια κρίσιμη αναθεώρηση " (Οκτωβρίου 2002), σελ. 2. On-line. Διαθέσιμος: http://www-cpr.maxwell.syr.edu/moynihan-smeedingconference/mclanahan-siglerushton.pdf. Προσεγγισμένος: 7 Ιουνίου 2004.
  2. ^ Sigle-Rushton, W. και McLanahan, S. «Απουσία πατέρων και ευημερία παιδιών: Μια κρίσιμη αναθεώρηση " (Οκτωβρίου 2002).
  3. ^ Legler, Σελ. «Χαμηλού εισοδήματος υποστήριξη πατέρων και παιδιών: Αρχίζοντας στη σωστή διαδρομή " (πολιτικές μελέτες, Α.Ε., 2003), σελ. 1. On-line. Διαθέσιμος: http://www.aecf.org/publications/data/right_track.pdf. Προσεγγισμένος: 7 Ιουνίου 2004.
  4. ^ Dafoe Whitehead, Β. «Dan Quayle Was σωστή,» ατλαντικές μηνιαίες εντάσεις. 271, αριθ. 4 (Απριλίου 1993) Sigle-Rushton και McLanahan, «χαμηλού εισοδήματος υποστήριξη πατέρων και παιδιών», Σ. 1-2.
  5. ^ Levine, James A., Το cWho θα αναθρέψει τα παιδιά;: Νέες επιλογές για τους πατέρες (και τις μητέρες), 1976 ISBN 978-0397011209
  6. ^ Sylvester, Κ. και Ράιχ, Κ. Κάνοντας οι πατέρες μετρούν. (Ουάσιγκτον, συνεχές ρεύμα: Annie E. Ίδρυμα Casey, 2002): 4. [1]
  7. ^ Gavanas, Α. «Το Κίνημα ευθύνης πατρότητας: Η κεντρικότητα του γάμου, της εργασίας και της αρσενικής σεξουαλικότητας στα resconstructions του ανδροπρέπειας και της πατρότητας " μέσα Παραγωγή των ατόμων στους πατέρες. Συντάκτης Barbara Hobson. (Πανεπιστημιακός Τύπος του Καίμπριτζ, 2002).
  8. ^ Sylvester, Κ. και Ράιχ, Κ. Κάνοντας οι πατέρες μετρούν. (Ουάσιγκτον, συνεχές ρεύμα: Annie E. Ίδρυμα Casey, 2002): 5.
  9. ^ Sylvester, Κ. και Ράιχ, Κ. Κάνοντας οι πατέρες μετρούν. (Ουάσιγκτον, συνεχές ρεύμα: Annie E. Ίδρυμα Casey, 2002): 6. [2]
  10. ^ Garfinkel, Ι. και McLanahan, S. «Τα αποτελέσματα του παιδιού υποστηρίζουν τις διατάξεις του νόμου οικογενειακής υποστήριξης του 1988 στην ευημερία παιδιών». Έρευνα πληθυσμού και πολιτική αναθεώρηση. (Τόμος 9, αριθμός 3 Σεπτεμβρίου 1990)
  11. ^ Pruett, Κ. Fatherneed: Γιατί η προσοχή πατέρων είναι τόσο ουσιαστική όσο την προσοχή μητέρες για το παιδί σας. (Νέα Υόρκη: Βιβλία Broadway, 2000): 40-54 στο δίκτυο πατέρων & οικογενειών Μινεσότας. Μετράμε τους πατέρες σε Μινεσότα; (Άγιος Paul, Μινεσότα: Συντάκτης, 2007): 7. [3]

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΧΑΝΘ-ΣΥΓΑΠΑ

                     

Μονογονεϊκή Οικογένεια

Η ΧΑΝΘ στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για τη Μονογονεϊκή Οικογένεια. διοργανώνει το μήνα Δεκέμβριο τρεις ανοικτές συναντήσεις γονέων μονογονεϊκών οικογενειών. Στόχος των συναντήσεων είναι η ενημέρωση γονέων σε θέματα που τους ενδιαφέρουν και τους απασχολούν για την ανάδειξη των πολύπλοκων προβλημάτων της μονογονεϊκής οικογένειας (διαζύγιο, φυσική απώλεια, προσωπική επιλογή) στην σύγχρονη εποχή αλλά και την αξιοποίηση της δυναμικής της, καθώς και τη διερεύνηση ανάπτυξης περαιτέρω δράσεων και ενεργειών.
Είσοδος ελεύθερη
Αίθουσα Σεμιναρίων ΧΑΝΘ

Πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων γονέων

Τετάρτη 1/12/2010, 19:00 – 20:30
Προσέλευση, προεγγραφές 18:30

  • Πραγματικότητα και δυσκολίες που συνδέονται με τη λειτουργία της σύγχρονης οικογένειας: πολιτικές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για τη μονογονεϊκή οικογένεια και το παιδί
Εισηγήτρια: Ιωαννίδου Ελπίδα, Κοινωνική Λειτουργός
  • Νομική προσέγγιση και προβληματισμοί για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια
Εισηγητής: Σωτηρίου Στέργιος,  Νομικός
                                                                            
Τετάρτη 8/12/2010, 19:00 – 20:30
Προσέλευση, προεγγραφές 18:30

  • Αναπτύξτε την αυτοπεποίθηση και αξιοποιείστε τα δυναμικό σας: τεχνικές βελτίωσης  - απόδοσης
Εισηγήτρια: Ιωαννίδου Ελπίδα, Κοινωνική Λειτουργός
Τετάρτη 15/12/2010, 19:00 – 20:30
 Προσέλευση, προεγγραφές 18:30

  • Γνωριμία με φορείς που ασχολούνται με τα θέματα Μονογονεϊκής Οικογένειας:
Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών Β. Ελλάδος (πρόεδρος, κα Δαλακλή Νατάσα)
Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (πρόεδρος, κος Σπιτάλας Νικόλαος)
  • Ανταλλαγή σκέψεων για περαιτέρω ανάπτυξη προγράμματος στη ΧΑΝΘ
Συντονίστρια  συζήτησης: Ιωαννίδου Ελπίδα 
Παράλληλη δράση: για τους γονείς που θα συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις θα υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργικής απασχόλησης - φύλαξη των παιδιών τους κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεων (με δήλωση συμμετοχής).
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας, τηλ. 2310 241 007 (τηλεφωνικό κέντρο) ή 2310 241007, εσωτ. 884.
Τμήμα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς ΧΑΝΘ, socialaction@ymca.gr, www.ymca.gr

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ: ΦΥΓΕ ΤΩΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕ ΔΗΜΑΡΧΕ

Σχετικά με την συνέντευξη τύπου του νυν Δημάρχου Δράμας και υποψηφίου επίσης για τρίτη φορά στο αξίωμα αυτό, οι γονείς παιδιών που τα μεγαλώνουν δίχως άλλη βοήθεια και μόνοι τους, δηλώνουν την πλήρη απέχθειά τους για την απαξίωσή τους από τον Δήμαρχο Θωμά Μαργαρίτη. Περιμένουν να τον 'μαυρίσουν' στις επερχόμενες εκλογές γιατί ντροπιάζει όλους τους Δραμινούς και εκμεταλλεύεται κάθε άνθρωπο με ανάγκες για προσωπικά οφέλη και με μοναδικό σκοπό να παραμείνει στη θέση αυτή για 12 χρόνια.
Ο Δημοτικό Κήπος είναι τελείως εγκαταλειμμένος εδώ και πολλά χρόνια: Ούτε νερό υπάρχει στην πόλη του νερού, ούτε καθαριότητα, ούτε δράσεις για γονείς και παιδιά.
Σοβαρές προτάσεις για την ανάπλασή του έγιναν μόνο επί θητείας Νίκου Σπιτάλα ως καθηγητού & Προϊσταμένου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Μία από αυτές είναι και του νέου σοβαρού και άριστου φοιτητή Λουκά Καλογήρου. Ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε για δική του την εργασία του παραπάνω φοιτητή ο οποίος μάλιστα είχε σαν επιβλέποντα καθηγητή τον Νίκο Σπιτάλα.
Εγινε λοιπόν, ο Δήμαρχος απότομα και προεκλογικά καθηγητής, αρχιτέκτονας, πολεοδόμος? Μήπως πιστεύει οτι η ιδιότητά τους ως δικηγόρου, τον δίνει και άλλα δικαιώματα εις βάρος των πολιτών? Μήπως επαγγελματίες δικηγόρους-πολιτικούς θα πρέπει να τους αποτάξει η πολιτεία? Μήπως έμαθαν να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν πολίτες, νέους, γέρους, ανήμπορους και άλλους για να καπηλεύονται την εξουσία?
Ούτε ο Δήμαρχος, ούτε ο Νομάρχης βοήθησαν τα Τμήματα ΤΕΙ της Δράμας να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν οι απόφοιτοι. Τι θέλει λοιπόν? Να ξεσηκωθούν οι νέοι φοιτητές της Δράμας και να τους πουν την αλήθεια: ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ?
ΦΥΓΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΠΡΙΝ ΣΕ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ, ΘΩΜΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ.
Να τι έγραψαν οι αναγνώστες:
1) Άντε βρε να δούμε τη άλλο θα πείτε για να πείσετε και τη άλλο θα εγκαινιάζεται ακόμα .
Αυτά που έλεγε η Παράταξη του Χαρακίδη και πρόσφατα ο κ. Σπιτάλας από την Πόλη  Ζωή σε συνέντευξη του πριν από καιρό στο Δραμινό Κανάλι για αξιοποίηση του ΤΕΙ ,τα υιοθετεί τώρα η παράταξή τόσα χρόνια αναρωτιόμαστε τι κάναν?
2) ama to palikari katebene ypopsifios me ton xarakidh tha thn pernate sobara thn meleth tou h' tha thn stelenate adiabasth ston kalatho ton aporimaton?
3) to thema file 9.44 den einai to palikari poy ekane tin meleti kai apo pia parataji einai kai pou aniki tin doulia tou kani kai malista arista to na toyw thimomaste proeklogika tetoious anthropoys einai to thema kai na toys " xrisimopoioyme" giati sta tesera xronia ta tei itan edo den to jeran?
4) Πράγματι, γνωρίζοντας τα πράγματα για τις μελέτες του κήκου και βλέποντας την σημερινή ασχήμια, διερωτώμαι, πως τολμά αυτός ο ανεπρόκοπος δήμαρχος να μιλά για δημοτικό κήπο όταν δεν έκανε τίποτα και μάλιστα τον άφησε τελείως βρώμικο και ανεκμετάλευτο.
5) Ως γονείς παιδιών δίχως πατέρα (διαζύγιο ή θάνατος) είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ώστε να λάμψει η αλήθεια για το θέμα του δημοτικού κήπου Δράμας: Γνωρίζουμε τον κόπο και αξίες του κυρίου Σπιτάλα και πόσο βοηθάει τους φοιτητές του. Γνωρίζουμε οτι με προσωπικό μόχθο έγινε η μελέτη του κήπου από τον φοιτητή Καλογήρου με την επίβλεψη του καθηγητού του Ν. Σπιτάλα. Τι θέλει ο απατεώνας δήμαρχος και εκμεταλεύεται τους νέους, τις φιλοδοξίες τους, τις ανάγκες τους για κομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους? Μακρυά τα χέρια από τους νέους.
6) Επί 7 χρόνια το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και ιδιαίτερα ο καθηγητής Νίκος Σπιτάλας κατέθεσε μελέτες, πτυχιακές εργασίες και έρευνες για τις αναπλάσεις κάθε γωνιάς της Δράμας, ειδικά για το Δημοτικό Κήπο.
Για το Δημοτικό Κήπο έγιναν αρκετές μελέτες, μια από αυτές και μάλιστα άριστη είναι του Λουκά Καλογήρου φοιτητή επί 4 χρόνια του Κου Σπιτάλα.
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει συνταχθεί από τον φοιτητή με την επίβλεψη του καθηγητή Νίκου Σπιτάλα και μάλιστα έχει παρουσιαστεί δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή πριν 2 χρόνια, στη δημόσια βαθμολόγησή του.
Είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύεται ο Κος Θωμάς Μαργαρίτης την ανάγκη ενός φτωχού φοιτητή και να παρουσιάζει ως δικιά του, την εργασία που έγινε από άλλον.
Ούτε καθηγητής είναι ο Κος Θωμάς Μαργαρίτης, ούτε Αρχιτέκτονας, ούτε πολεοδόμος, ούτε και φυσικά Αρχιτέκτονας Τοπίου.
Είναι πλέον καιρός να σταματήσει η προεκλογική εκμετάλλευση διαφόρων κοινωνικών ομάδων (παλινοστούντες, γυναικών, ανέργων, ηλικιωμένων, ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας) και τώρα νέων φοιτητών της Δράμας. 

7)ΜΕ ΧΑΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΟΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΕΙΔΙΚΟΥΣ" ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΚΟΠΕΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΤΕ.
ΜΗΠΩΣ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ?
Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ(ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ!!!)ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΔΡΑ!!
ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ .ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ. ΚΑΛΑΙΤΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
8) Μάλλον πλάκα κάνει ο άνθρωπος με αυτά που λέει. Έπεσε στα χέρια μου το πρόγραμμα του το 2006. Από αυτά που είπε δεν έχει υλοποιήσει το 85% περίπου. Απορώ με το θράσος. Δεν ντρέπεται καθόλου???? Μα τι περίπτωση είναι ο άνθρωπος??? Που απευθύνεται?? Σε ζώα??? Και οι σύμβουλοι του που βγαίνουν σε εκπομπές δεν τους είπαν να διαβάσουν το πρόγραμμα του 2006 πριν μιλήσουν και εξευτελιστούν??? Έλεος!!! Λίγο σεβασμό τουλάχιστον στον εαυτό τους πρώτα να δείξουν!!!!
Και έπεται η συνέχεια..................

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΕΣ: ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ - ΠΟΛΗ+ΖΩΗ - ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ - ΣΠΙΤΑΛΑΣ

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΝΙΚΗΣ









Στα βήματα του Matt 'O Connor ο Πρόεδρος και μέλη του ΣΥΓΑΠΑ στις παραμονές των Δημοτικών Εκλογών στην Ελλάδα
Παραμονές των Δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα και ο Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥΓΑΠΑ), ακολουθώντας το παράδειγμα του Matt 'O Connor, κάνει το πρώτο και σημαντικό βήμα για την εκπροσώπησή του σε δήμους της Μακεδονίας και της Αττικής. Σκοπός είναι η αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων του και η πιλοτική εφαρμογή προτεινόμενων θεσμών στους Δήμους, ώστε να ξεκινήσει η Ισότιμη Αντιμετώπιση των χωρισμένων γονέων και η Καταπολέμηση του Συνδρόμου της Γονικής Αποξένωσης.
Ο Ματ O'Connor, γεννημένος το 1967 στο Μάντσεστερ, είναι ο ιδρυτής του Συλλόγου “Fathersfor Justice” για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του πατέρα στη Μεγάλη Βρετανία. Deniedaccess to his children by the Family CourtsO'Connor created Fathers 4 Justice to demandreform of the family courts and government policy on parental access. Έχοντας απαγορευθεί η πρόσβαση στα παιδιά του από τα Οικογενειακά Δικαστήρια, ο O'Connor ίδρυσε την Οργάνωση “Fathers for Justice” με σκοπό να διεκδικήσει τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με τη γονική μέριμνα. Στα πλαίσια αυτά ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος το 2006 στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα ο ΣΥΓΑΠΑ ιδρύθηκε το 2004. Αριθμεί σήμερα πάνω από 30.000 μέλη, έχει δύο γραφεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και δραστηριοποιείται σε 25 πόλεις. Έχει γίνει κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πατέρα και του παιδιού. Ερευνά την άνιση μεταχείριση, τα προβλήματα γονέων και παιδιών στο Διαζύγιο, τα θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης, καθώς και τους τρόπους Νομικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του παιδιού και του πατέρα μετά το Διαζύγιο.
Σ’ αυτά τα πλαίσια αυτά διεκδικεί εδώ και πέντε χρόνια την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και προβάλλει τα ακόλουθααιτήματα, τα οποία έχουν γίνει πράξη σε άλλες χώρες:
  1. Συνταγματική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου (άρθρο 21)
  2. Θεσμοθέτηση οικογενειακού δικαστή
  3. Κλειστό ακροατήριο αλλά με ακρόαση των διαδίκων – γονέων.
  4. Από κοινού επιμέλεια και γονική μέριμνα διά νόμου.
  5. Γονική μέριμνα (αυτόματη) και στον φυσικό γονέα, για παιδιά εκτός γάμου.
  6. Ελεύθερη επικοινωνία σε περίπτωση διαζυγίου.
  7. Εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών όπου είναι δυνατό.
  8. Να έχει ίδια επιδοματική ή εργασιακή ισότητα και ο πατέρας.
  9. Ανάδειξη του πατέρα-τροφού και δημιουργού μέσω των σχολικών και άλλων εγχειριδίων. Παραδοχή της ύπαρξης του πατρικού φίλτρου.
  10. Δίκαιη διατροφή σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες και τις δυνατότητες των γονέων. Να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα ταξιδιού του γονέα που ταξιδεύει για να επικοινωνήσει με τα παιδιά του. Δήλωση εισοδημάτων των παιδιών από κοινού.
  11. Τιμωρία του γονέα που προσβάλλει συκοφαντικά, δίχως στοιχεία, τον άλλο για να στερήσει την επικοινωνία με τον άλλο γονέα ή για να αποκτήσει μοναδικότητα στην επιμέλεια. Αποκλεισμό του από την επιμέλεια του παιδιού. Ποινική δίωξη νομικών που προσυπογράφουν ανυπόστατα κατηγορητήρια αγνοώντας την υποχρέωση του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του παιδιού και την δεοντολογία του επαγγέλματός τους.
  12. Να ισχύσουν οι νόμοι και για την παρενόχληση-βιασμό του άνδρα όπως και της ψυχολογικής βίας.
  13. Να μην θεωρούνται τα παιδιά ως ιδιοκτησιακό αντικείμενο στην απόλυτη «κατοχή» της μητέρας με τις δικαστικές αποφάσεις.
  14. Να εκπαιδεύονται καταλλήλως οι δικαστικοί σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα και ιδίως στο οικογενειακό δίκαιο.
  15. Να λειτουργήσουν οι υποστηρικτικοί κοινωνικοί φορείς και να βρεθούν τρόποι εκτελέσεως των δικαστικών αποφάσεων όσον αφορά την επικοινωνία (σε περίπτωση που αυτή δεν είναι ελεύθερη).
Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΓΑΠΑ και ιδιαιτέρως του προέδρου του, Νίκου Σπιτάλα, η κρατική εξουσία κωφεύει εδώ και χρόνια πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα με αποτέλεσμα τη διαιώνιση των προβλημάτων κυρίως των “παιδιών των διαζυγίων”, αλλά και του πατέρα που αντιμετωπίζεται από τα δικαστήρια τις περισσότερες φορές ως γονιός «β’ κατηγορίας».
Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του ΣΥΓΑΠΑ, ο Πρόεδρος Νίκος Σπιτάλας στο Δήμο Δράμας και η Ελένη Εμπορίδουστο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Μαρκάτος, στην Περιφέρεια Β. Αττικής, ο Παναγιώτης Τριβέλλας στα Βρυλλήσια Αττικής και ο Σωτήρης Αργυρόπουλος στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης (Δήμος Παύλου Μελά), άνθρωποι με ήθος και με πλούσια κοινωνική δράση, κάνουν ένα βήμα παραπάνω.Προτείνουν τη λειτουργία Γραφείου και ουσιαστικά τη θεσμοθέτηση του Οικογενειακού Διαμεσολαβητή στο Δήμο που ανήκουν, για τα Διαζευγμένα και για τα εν διαστάσει ζευγάρια, ενός θεσμού που έχει εφαρμοστεί σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου με θετικά αποτελέσματα τόσο για τους γονείς όσο και για την ψυχολογία των παιδιών.
Η πιλοτική λειτουργία ενός τέτοιου θεσμού από ειδικούς επιστήμονες με τη στήριξη του ΣΥΓΑΠΑ, καθώς και οι παράλληλες υποστηρικτικές κοινωνικές δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος για τους πολίτες του πάνω στα ζητήματα αυτά, είναι σίγουρο πως θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αλλαγή νοοτροπιών, καθώς και στην πίεση προς την κεντρική εξουσία για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου. Λευτέρης Αϋφαντής
ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ
ΕΛΛΑΔΑ NEWS
ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ
I-NEWS
ΔΡΑΜΙΝΑ ΝΕΑ
INFO-GUARDIAN
PRESS-GR






Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ο κόσμος των διαζυγίων είναι τρομακτικός για κάθε παιδί. Ακόμη και όταν οι γονείς χωρίζουν φιλικά, τα παιδιά μπορεί να εξαναγκαστούν να εξισορροπούν την αγάπη και το χρόνο τους μεταξύ των δυο γονέων.
Αλλά όταν ένα διαζύγιο γίνεται ιδιαίτερα «τοξικό», τα παιδιά μπορεί να γίνουν στόχος μιας αδιάκοπης σταυροφορίας που γίνεται από το έναν γονέα, να καταστρέψει τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα. Οι ειδικοί το ονομάζουν αυτό «γονική αποξένωση», δηλαδή μια επίμονη «εκστρατεία» από έναν γονέα να δηλητηριάσει τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα.
Χαρακτηριστικές τακτικές περιλαμβάνουν ψεύδη ή ασταθείς ισχυρισμούς για τον γονέα-στόχο, με ταυτόχρονη άρνηση να αφήσει το παιδί να έρθει σε επαφή μαζί του ή ακόμη και με τιμωρία του παιδιού όταν εμφανίζει σημάδια αγάπης προς τον γονέα-στόχο.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να φτάσει ακόμη και κακοποίηση του παιδιού, σε πιο ακραίες περιπτώσεις.
Pamela Richardson
Για σχεδόν 12 χρόνια, η Pamela Richardson σπάνια έβλεπε το γιο της, Dash, επειδή εξαιτίας της «εκστρατείας», ο πρώην σύζυγός της πλήρωνε έναντι αυτής.
Σύμφωνα με την Richardson, μετά τη διάλυση του γάμου της, ο σύζυγός της που είχε στην επιμέλειά του τον τότε 4-χρονο γιο, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποξενώσει τον Dash από τη μητέρα του (προσποίηση ασθένειας, και διάφορες δραστηριότητες για τον Dash, προκειμένου να εμποδίσει επισκέψεις) και έφτασε ακόμη και να πετύχει την απαγόρευση παρουσίας της Richardson στο σχολείο του Dash.
"Ξέρετε, δεν θα έβλεπα τον Dash για έναν αριθμό μηνών, και χωρίς εμένα να προσπαθώ και να κάνω ότι κάνουν οι αποξενωμένοι γονείς – αρτοσκευάσματα στην πόρτα, φαξ, τηλεφωνήματα, σημειώματα, προσπάθεια να τον δω σε σπίτια φίλων— ό,τι μπορί να κάνει κανείς για να κρατήσει ζωντανή αυτή την κλωστή σχέσης», είπε η Richardson.
Παρόλο που μια δικαστική διαταγή της έδινε το δικαίωμα τακτικών συναντήσεων με τον Dash, η Richardson είπε ότι ο πρώην σύζυγός της έκανε ό,τι μπορούσε για να τους κρατήσει χωριστά και να πείσει το γιο τους ότι αυτή ήταν μια κακή και αδιάφορη μητέρα."Πέρασαν δυο χρόνια, και συναντήθηκε συνολικά 24 ώρες με τον Dash μέσα σε αυτά" παραπονέθηκε η Richardson.
Είπε ότι δεν ήταν η μόνη που υπέφερε εξαιτίας της αποξένωσης, αλλά κι ο Dash υπέφερε επίσης. Αποξενωμένος από τη μητέρα του, το άλλοτε χαρούμενο μικρό αγόρι μετατράπηκε σε απομονωμένο, καταθλιμμένο και θυμωμένο έφηβο.
Την 1η Ιανουαρίου 2001, ο Dash, που ήταν τότε 16 ετών, πήδηξε από τη γέφυρα Granville
Street του Vancouver, μέσα στη νύχτα, βρίσκοντας το θάνατο. Ενώ η Richardson κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της, κατηγορεί επίσης και το δικαστικό σύστημα ότι δεν κάνει αρκετά για να επέμβει και να βοηθήσει.
"Αυτό ήταν ακραία περίπτωση, και συμβαίνει πάρα πολύ συχνά στα δικαστήρια,… είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν", είπε η Richardson.
Γονική αποξένωση και τα δικαστήρια
Τα δικαστήρια δίνουν όλο και περισσότερη προσοχή. ΟΙ οικογενειακοί δικαστές τείνουν όλο και περισσότερο να λαμβάνουν υπόψη ζητήματα γονικής αποξένωσης όταν αποφασίζουν σχετικά με την επιμέλεια.
Ο Harvey Brownstone είναι οικογενειακός δικαστής στο Toronto και συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικού με τις πικρές εμπειρίες ενός δικαστηρίου διαζυγίων.
"Γονείς που είναι σε ‘εκστρατεία’ να καταστρέψουν τη σχέση του παιδιού από τον άλλο γονέα μπορούν να χάσουν την επιμέλεια και, σε ακραίες περιπτώσεις, τα δικαστήρια έχουν τροποποιήσει την απόφαση της επιμέλειας υπέρ του άλλου γονέα", είπε ο Brownstone. Ενθαρρύνει τα διαζευγμένα ζευγάρια να εστιάσουν στην άσκηση ενός κοινού γονεϊκού ρόλου, παρά να χρησιμοποιούν το παιδί ως όργανο εκδίκησης, ταλαιπωρώντας το μέσα από εντατικές οικογενειακές διαμάχες.
"Ενώ μπορεί να υπάρχουν μερικά θεραπευτικά αποτελέσματα με την εξιστόρηση του πόσο τραυματική ήταν η γονεϊκή απιστία ή η κακή συμπεριφορά, στο τέλος της μέρας, ψάχνουμε για γονεϊκή ικανότητα και προσόντα", είπε. "Πρέπει να δούμε πως τα ζευγάρια θα ξαναδημιουργήσουν τον εαυτό τους από ‘πρώην σύντροφοι’ σε ‘συν-γονείς’»
Συν-γονική συνεργασία
Η σύλληψη της έννοιας της συν-γονικής συνεργασίας διαζευγμένων γονέων δεν είναι νέα ιδέα για τους ψυχολόγους Peggie Ward και Robin Deutsch. Φέρνουν κακής συναναστροφής και αποξενωτικούς γονείς, γονείς-στόχους, και τα παιδιά τους σε μια κατασκήνωση στο Vermont σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτές τις διασπασμένες οικογένειες να μάθουν νέους δρόμους να αναπτερώσουν το ηθικό των παιδιών τους.
Ο 8-χρονος Tori Cercone ξέρει από πρώτο χέρι πως αισθάνεται να είναι κανείς στη μέση ενός διαζυγίου. "Αυτό που πονάει ιδιαίτερα είναι ότι η μητέρα σου και ο πατέρας σου χωρίζουν και αντιπαθούν ο ένας τον άλλο, αλλά εσύ τους συμπαθείς και τους δυο. Και αρχίζεις να αισθάνεσαι μια δοκιμασία για το ποιον συμπαθείς περισσότερο "
Πριν 2 χρόνια, οι γονείς του Tori, Fran Beecy και Chris Cercone, δεν μπορούσαν να διανοηθούν να ότι θα βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο μετά από τους ισχυρισμούς της Beecy σχετικά με κακοποίηση από τον πρώην σύζυγό της.
"Ώ θέε μου, με μίσησε", είπε η Beecy. «Ήμουν σαν η μεγάλη μητέρα που είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη της πόρτας, για να μην αφήσει τον πρώην σύζυγό της να πλησιάσει τα παιδιά της… Ήθελα μόνο να τα προστατέψω και να κρατήσω ασφαλή. Και ωστόσο αυτός, από την άλλη πλευρά, κρατούσε μια στάση του τύπου 'αυτά είναι τα παιδιά μου, θέλω να τα δω. Έχω κάθε δικαίωμα να τα δω.'"
Η κατασκήνωση διαζυγίων στο Vermont άλλαξε τα πάντα. Σήμερα, συναντιούνται όλοι μαζί, μαζεύονται για οικογενειακό δείπνο.
Όπως εξήγησε ο Cercone, "σε όποια πλευρά κι αν είσαι, είτε του αποξενωτή, είτε του αποξενωμένου, δεν έχει σημασία πως αισθανόσουν ή πως θα έρθεις στην άλλη πλευρά."
"Πιστεύω ότι είμαι καλύτερη μητέρα γιατί είμαι πιο χαρούμενη", είπε η Beecy. "Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω εμπόδια μεταξύ των παιδιών μου και του πατέρα τους."